Dva evra na mesec je preveč!

Članek slika

Vsak dobro informiran posojilodajalec je manj podvržen prevari oziroma zlorabi, je zapisal nekdanji ameriški centralni bankir Alan Greenspan. Še posebej to velja za investitorje v državne obveznice.

Tako analitiki in upravljavci premoženja podrobno spremljamo dogajanje v posamezni državi in v primeru vse večje negotovosti zahtevamo višjo donosnost za nakup obveznice, saj s tem kompenziramo večjo verjetnost slabega vodenja, ki lahko vodi v bankrot.

Študija o zgodovini propada nacij je pokazala, da so najuspešnejše tiste države, kjer elita dopusti državljanom, da se vključijo v soustvarjanje skupnosti. Močna polarizacija, politična apatičnost, negativna selekcija, birokratizacija in podkupljivost vodijo v razkroj.

Slovenija je v mesecu oktobru ponovno izdajala obveznico, in sicer s tako mamljivo ponudbo, da je bilo izkazanega celo za dobrih petkrat več interesa, po ceni 5,5 % na leto v evrih. Dobro je, da je državni zakladnici ob vsem tem domačem negativnem pritisku uspelo. Slaba pa je za državo cena, ki smo jo morali plačati. Zaradi vztrajnega zavračanja reform (od pokojninske naprej), bo morala država v naslednjih desetih letih plačati nominalno dobrih 500 milijonov evrov več obresti. Oziroma vsak državljan dobra dva evra mesečno.

Tako bi si lahko vzeli k srcu komentar evropskega centralnega bankirja Maria Draghija, ki je na novinarski konferenci v začetku novembra dejal: »Hitreje ko država popravi napake iz preteklosti in sprejme strukturne reforme, hitreje bodo investitorji to prepoznali.«. To ob trenutni denarni politiki Evropske centralne banke pomeni bistveno cenejše financiranje.

Njegove besede so v tem trenutku najbolj aktualne za Irsko, katere cena obveznice z enako ročnostjo kot omenjena slovenska je ocenjena na okoli 4,9 % letno. Makroekonomsko stanje Irske je v primerjavi s Slovenijo bistveno slabše. Ceneje bi prišli do denarja zaradi boljših pričakovanj, saj vestno izvajajo reforme, ki tudi že kažejo prve rezultate, in tako so spet pridobili zaupanje na finančnih trgih.

Da osel ne bi šel dvakrat na led, je sedaj še (ponovno) čas za sprejem vseh potrebnih reform. V nasprotnem primeru bomo morali čez dobro leto ob novi izdaji slovenske obveznice spet plačevati nesmiselno visoke obresti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja