Brazilija na čelu združenih držav Južne Amerike

Članek slika

Med razpravami o tem, katera iz skupine BRIC držav je najperspektivnejša, je Brazilija pogosto spregledana. Toda ta južnoameriška država je za naložbenike morda celo najboljša izbira med štirimi državami. Unikatna kombinacija moči je precej podobna tej, ki so v 20. stoletju povzdignile ZDA v svetovno velesilo. Brazilija bi lahko bila usojena na podobno rast, če bo le izkoristila vse svoje zmožnosti.

Tekom minulega desetletja, so vlagatelji intenzivno vlagali sredstva v t.i. BRIC države. Oznaka BRIC združuje štiri hitro razvijajoče se države z izrednim gospodarskim potencialom: Brazilijo, Rusijo, Indijo in Kitajsko. Te države predstavljajo 40 odstotkov svetovne prebivalstva in četrtino svetovnega ozemlja, skupaj pa tudi približno 18 odstotkov svetovnega bruto domačega proizvoda. Združuje jih visoka gospodarska rast, rast neposrednih tujih investicij, številčno prebivalstvo, relativno nizek življenjski standard in želja po razvoju ter napredku. Omenjene države so se izkazale za relativno dobro naložbo, saj so vlagatelji tu v preteklosti beležili nadpovprečne donose. Vendar pa se države BRIC med sabo razlikujejo - vsaka ima različna tveganja in s tem povezane predpostavljene donose. Med razpravami o tem, katera država iz BRIC skupine je boljša, je Brazilija večinoma spregledana. Toda ta južnoameriška država z več kot 190 milijonsko populacijo je za naložbenike mogoče celo najbolša izbira med štirimi državami predvsem zaradi naravnih bogastev, demografskega položaja in geografske lege.

Surovine na poti na Kitajsko

V preteklem letu je rast brazilskega gospodarstva upadla na 2,7 odstotka iz 7,5 odstotka v letu 2010. Kriza v območju evra in močnejši real sta glavna razloga za upad rasti. Na zmanjšanje pa vplivajo tudi pomanjkanje človeških virov v tehnološkem sektorju in nenaklonjenost vlade uvozu strateških materialov. Kljub upočasnjeni rasti Brazilija uživa močno rast izvoza, ki ga močno podpirata povpraševanje po surovinah s strani Kitajske in monetarna politika ZDA ter drugih razvitih gospodarstev. Medtem, ko idealna kombinacija višjih cen in višjega povpraševanja pozitivno vplivata na gospodarstvo, so nekatera izvozna podjetja bila prizadeta. Zaradi močnejše valute in višjih stroškov dela brazilska podjetja vse težje tekmujejo z drugimi razvijajočimi se državami. Po kriznem obdobju 2008 - 2009, ko se je stopnja brezposelnosti povečala na 9% se je trg dela stabiliziral. Stopnja brezposelnosti je avgusta letos znašala le še 5,3 odstotka. Med BRIC državami ima Brazilija tudi enega boljših demografskih položajev z relativno stabilno populacijo, ki raste nekoliko hitreje od svetovnega povprečja.

Naravna čudesa za status razvite države

Medtem, ko ima Rusija zaloge nafte in zemeljskega plina, je Brazilija ena vodilnih proizvajalk mineralov in kmetijskih dobrin. Država je vodilna pri proizvodnji govejega mesa, perutnine, svinjine, etanola, kave, sladkorja in tobaka. Rast izvoza kmetijskih proizvodov od leta 2000 znaša v povprečju kar 20 odstotkov letno. Brazilija je tudi ena redkih držav, ki za svoje potrebe po energiji ne potrebuje zunanjih virov in ena vodilnih držav pri razvijanju in distribuciji alternativnih goriv. Proizvodnja etanola je večja od celotne proizvodnje etanola Azije in Evrope skupaj. Je tudi druga največja proizvajalka železove rude na svetu. Med drugim ima Brazilija ogromne rezerve nafte ob jugovzhodni obali. Odkrite leta 2007 so bile označene kot čudež, ki bo državi prinesel status razvite države. Toda potenciali naftnih polj še niso bili popolnoma izkoriščeni. Vse dokler parlament ne pride do soglasja o delitvi dobička iz naslova naftnih nahajališč med regijami, država ne bo imela kakšne večje koristi od nahajališč, ki naj bi vsebovala za okoli 100 milijard sodčkov visokokvalitetne nafte. Po napovedih bi Brazilija lahko do leta 2020 proizvajala okoli 4,5 milijonov sodčkov na dan.

Med BRIC državami ima Brazilija tudi enega boljših demografskih položajev z relativno stabilno populacijo, ki raste nekoliko nad svetovnim povprečjem Za Rusijo se pričakuje prepolovitev populacije v naslednjih petdesetih letih, kar naj bi bila posledica kombinacije nizke življenske dobe in stopnje rodnosti. Kitajska ima težave z staranjem prebivalstva. Efekt, ki ga je imela politika samo enega otroka na družino pa je dodatno povzročil anomalijo v razmerju moške in ženske populacije kar lahko negativno vpliva na dolgoročno rast Kitajske. Indija ima sicer pozitiven demografski trend, njena največja težava pa so zelo velike razlike med družbenimi sloji.

Z nogometno žogo pride tuj kapital

Brazilija bo leta 2014 gostila svetovno prvenstvo v nogometu, leta 2016 pa še poletne olimpijske igre. Svetovno prvenstvo v nogometu bo prvo na južnoameriških tleh po letu 1978, ko ga je gostila Argentina. Nogometna velesila, ki že tako beleži visoko rast pritoka tujega kapitala bo na ta način privabila še številne druge tuje investitorje. Za potrebe prvenstva in olimpijskih iger je potrebna izgradnja infrastrukture in številni vlagatelji v sodelovanju z bankami financirajo projekte kot so izgradnja in posodobitev cestne inrfastrukture, izgradnja letališč, obnova obstoječih objektov itd. Kot je pred kratkim poročal portal Bloomberg, višina tujih investicij se bliža rekordnim ravnem in prav kmalu lahko presežejo napovedi centralne banke v višini 50 milijard ameriških dolarjev (približno 38 milijard evrov). Vlagatelji stavijo na to, da se bo gospodarska rast države še okrepila.

Pred kratkim je brazilska predsednica Dilma Rousseff predstavila paket naložb v cestno in železniško infrastrukturo v vrednosti 66 milijard dolarjev (približno 51 milijarde evrov), pri tem pa naj bi se zatekli k javno-zasebnim partnerstvom. Prva faza načrta obnove infrastrukture predvideva položitev 10.000 kilometrov novih železniških prog in gradnjo oziroma razširitev 7500 kilometrov cest. V drugi fazi naj bi nato sledila obnova letališč, pristanišč in vodnih poti. Po nekaterih napovedih naj bi bila ta druga faza vredna dodatnih 125 milijard dolarjev.

Kot vsaka druga država, tudi Brazilija ni trg brez tveganj. Država ima visoko stopnjo kriminala, relativno neizobraženo prebivalstvo in slabo diverzificiran proizvodni sektor. Približno četrtina populacije živi pod pragom revščine. Država ima zelo visoko stopnjo korupcije, ki pa je po podatkih Transparency International še vedno nižja kot v ostalih članicah skupine BRIC.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja