FT: Schäuble evropski finančni minister leta

»Evro je prilagojen na izzive 21. stoletja«

Članek slika

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je po raziskavi, ki jo je med vodilnimi ekonomisti izvedel britanski časnik Financial Times (FT), evropski finančni minister leta. Ekonomisti ga hvalijo v luči krepke rasti nemškega gospodarstva in verodostojne javnofinančne konsolidacije, manj pohval pa je deležno nemško oklevanje pri pomoči Grčiji.

Schäuble letos odigral dvojno vlogo

Kot poudarjajo v FT, je Schäuble letos odigral izrazito dvojno vlogo. Po eni strani so stroga nemška stališča med spomladansko razpravo v območju evra o pomoči prezadolženi Grčiji razburila številne članice območja skupne valute in v tistem trenutku še poglobila težave evrskega območja.

Poleg tega je vztrajanje, da bi morali tudi zasebni finančni vlagatelji nositi del bremena pri reševanju dolžniških kriz članic evrskega območja, dodatno okrepilo nezaupanje in strah finančnih trgov v primeru irske dolžniške krize.

Uspeh nemškega gospodarstva med krizo

Po drugi strani pa se bo nemško gospodarstvo letos po zadnjih napovedih okrepilo za 3,6 odstotka, kar je najvišja rast po združitvi obeh Nemčij leta 1990.

Ekonomisti uspeh nemškega gospodarstva pripisujejo tudi pametno zasnovanemu programu javnofinančnih spodbud v kriznem letu 2009, ko je uspelo Nemčiji med drugim ohraniti zaposlenost, obenem pa hvalijo tudi verodostojno strategijo stabilizacije javnih financ, tako da bi lahko Nemčija javnofinančni primanjkljaj že prihodnje leto spravila pod tri odstotke bruto domačega proizvoda (BDP).

Ekonomisti poudarjajo, da je Nemčija med prvimi začela z varčevalnimi ukrepi in tako postavila zgled ostalim državam, hvalijo pa tudi nemške ukrepe za stabilizacijo bančnega sistema.

Poljski Jacek Rostowski se je uvrstil na drugo mesto

Ekonomisti v komisiji FT so razvrščali finančne ministre 19 največjih gospodarstev EU, tako da Slovenije ni med njimi. Na drugo mesto se je uvrstil poljski finančni minister Jacek Rostowski, saj se je Poljski kot edinemu večjemu gospodarstvu uspelo izogniti recesiji, pa čeprav so se zaradi tega poslabšale njene javne finance.

Rostowskemu sledi francoska finančna ministrica Christine Lagarde, ki je kljub visokemu francoskemu javnofinančnemu primanjkljaju odigrala ključno vlogo pri iskanju odgovorov na zagate evrskega območja. Na četrto mesto se je uvrstil švedski minister Anders Borg, saj ima Švedska zelo zdrave javne finance in najvišjo rast v EU.

Borgu sledijo finski kolega Jyrki Katainen, britanski minister George Osborne, ki pa bo verjetno še deležen glavnega udara odzivov na stroge varčevalne ukrepe, belgijski minister Didier Reynders, ki je v drugi polovici leta uspešno predsedoval Svetu za finančne in gospodarske zadeve, grški finančni minister George Papakonstantinu, ki v najtežjih razmerah za državo vodi grško finančno politiko, luksemburški premier in finančni minister Jean-Claude Juncker in slovaški minister Ivan Mikloš.

Na zadnja štiri mesta med devetnajsterico so se uvrstili portugalski finančni minister Fernando Teixeira dos Santos, madžarski minister György Matolcsy, španska ministrica Elena Salgado in irski minister Brian Lenihan. Irska je morala zaprositi za pomoč EU in Mednarodnega denarnega sklada, vlagatelji pa se bojijo, da ji bosta sledila tudi Španija in Portugalska.

»Finančni trgi ne razumejo zelo specifične zgradbe evra«

Schäuble je sicer v pogovoru za ponedeljkovo izdajo FT zatrdil, da mednarodni finančni trgi v resnici ne razumejo zelo specifične zgradbe evra, ko ob denarni uniji ni skupne javnofinančne politike. »Trge in mednarodno javnost moramo prepričati, da gre za novo obliko, zelo specifično prilagojeno odgovoru na izzive 21. stoletja,« je dejal.

Znova se je zavzel za to, da bi morali tudi zasebni vlagatelji v državne obveznice članic evrskega območja nositi del tveganj za svoje naložbe, saj je drugače ogrožena legitimnost tržnega gospodarstva in celo političnega reda.

Istočasno je izključil oblikovanje skupnih evrskih obveznic, za katere bi jamčile vse članice, za kar sta se prav tako za FT zavzela Juncker in italijanski minister Giulio Tremonti, ki v tem vidita signal trgom o nepovratnosti projekta evro. Istočasno pa je nemški minister prepričan, da bo v prihodnje prišlo do še močnejše harmonizacije javnofinančnih politik v območju evra.




Sestanek evroskupine v znamenju razlik glede reševanja evra

Srečanje evroskupine se je ponedeljek v Bruslju začelo v znamenju razlik glede načina reševanja evra, predvsem glede ideje o oblikovanju skupnih evrskih obveznic, čemur izrecno nasprotuje Nemčija. Evroskupina bo razpravljala tudi o zvišanju sredstev v okviru sistema za zagotavljanje stabilnosti evra, ki sedaj predvideva do 750 milijard evrov pomoči.

Šef evroskupine, luksemburški premier Jean-Claude Juncker in italijanski finančni minister Giulio Tremonti, čigar država naj bi bila za Portugalsko in Španijo potencialna koristnica pomoči, sta v skupnem članku, objavljenem v ponedeljek v britanskem časniku Financial Times, pozvala k hitremu oblikovanju skupnih evrskih obveznic.

Juncker in Tremonti želita s tem finančnim trgom poslati sporočilo, da je evro nepovratna možnost. Evrske obveznice bi po njunem mnenju zagotovile »močan, verodostojen in pravočasen odziv na dolžniško krizo«, saj težave na trgih zaradi spodkopanega zaupanja v javne finance držav v območju evra zahtevajo strukturno rešitev.

Temu ostro nasprotuje Nemčija, največje evropsko gospodarstvo, saj se boji, da bi skupne obveznice povečale stroške njenega izposojanja na trgih. Nemška kanclerka Angela Merkel to pojasnjuje z besedami, da je »konkurenca pri obrestnih merah spodbuda spoštovanju meril za stabilnost«.

Idejo je ob prihodu na evroskupino vnovič zavrnil nemški finančni minister Wolfgang Schäuble, ki je opozoril, da finančnih trgov ne bi smeli vsak teden vznemirjati z novimi razpravami, saj potem ni čudno, da ne razumejo več ukrepanja unije. Unija je po njegovih besedah sprejela odločitve, ki jih bo v ponedeljek in v torek potrdila, nove razprave pa niso potrebne.

Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je sicer idejo označil za »intelektualno privlačno«, vendar dvomi, da so jo države članice v območju evra pripravljene podpreti. Evropska komisija je namreč po njegovih besedah maja predlagala instrument za finančno stabilnost, ki bi temeljil na evrskih obveznicah, pa ni bilo podpore zanj in od takrat se razmere niso spremenile.

O možnosti uresničitve drugega omenjenega predloga, o zvišanju sredstev v okviru sistema za zagotavljanje stabilnosti evra, pa je komisar Rehn dejal, da bo o tem v ponedeljek razpravljala evroskupina.

Belgijski finančni minister Didier Reynders, čigar država do konca leta predseduje Svetu EU, pa je ob prihodu dejal, da bo evroskupina govorila o vsoti sredstev v stalnem kriznem mehanizmu po letu 2013 in predvidoma tudi o povečanju vsote v obstoječem začasnem sistemu za zagotavljanje finančne stabilnosti.

Finančni ministri držav v območju evra bodo tako poskušali najti načine, kako se bolje soočiti s krizo evra. Pred tednom se je unija dogovorila o 85 milijardah evrov pomoči Irski, vendar to trgov ni pomirilo. Pričakuje se, da bosta za pomoč kmalu zaprosili tudi Portugalska in Španija, za njima pa morda tudi Italija in Belgija.




Rehn na srečanju s Križaničem pohvalil reformna prizadevanja Slovenije

Minister za finance Franc Križanič se je v ponedeljek v Bruslju sestal z evropskim komisarjem za denarne in gospodarske zadeve Ollijem Rehnom. Komisar je na srečanju pozdravil reformna prizadevanja slovenske vlade, še posebej konsolidacijo izdatkov, nacionalni fiskalni okvir in predloge za pokojninsko reformo, so sporočili v Evropski komisiji.

Srečanje je bilo »prijateljsko in konstruktivno«, minister in komisar sta razpravljala predvsem o gospodarskih razmerah v Sloveniji, je pojasnil Rehnov tiskovni predstavnik Amadeu Altafaj Tardio.

V povezavi z gospodarskimi razmerami v Sloveniji so v komisiji še povedali, da so po lanskem velikem padcu rasti sedaj vidna »dobra znamenja okrevanja«, kar se izraža tudi v nedavno objavljeni jesenski gospodarski napovedi komisije.

Slovenski minister in komisar sta se sestala opoldne, pred ponedeljkovim zasedanjem evroskupine in torkovim zasedanjem finančnih ministrov Evropske unije. Minister Križanič pogovorov z Rehnom ni želel komentirati.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja