Bernanke: »Dodatni odkupi državnih obveznic možni«

Prvi mož Feda za CBS poudaril, da se mediji motijo, ko poročajo, da Fed tiska denar

Članek slika

Širitev 600 milijard dolarjev vrednega programa odkupa državnih obveznic, za katerega se je ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) odločila novembra, je po besedah predsednika Feda Bena Bernankeja »povsem mogoča«. Kot je Bernanke povedal v pogovoru za televizijsko postajo CBS, je okrevanje ameriškega gospodarstva namreč še naprej šibko.

»Odvisno je od učinkovitosti programa, od inflacije in končno od gospodarskih razmer,« je Bernanke po pisanju tujih tiskovnih agencij še naštel dejavnike, od katerih je odvisna odločitev za morebitno širitev programa odkupa državnih obveznic.

Številne kritike na Fedov »QE2«

Fed je v začetku novembra objavil, da namerava do konca drugega četrtletja 2011 kupiti za dodatnih 600 milijard dolarjev državnih obveznic z daljšim rokom zapadlosti in tako prispevati k hitrejšemu okrevanju ameriškega gospodarstva. Gospodarstvu nameravajo v tem okviru pomagati deloma z znižanjem obrestnih mer, dvigom cen delnic in spodbuditvijo potrošnje.

Vendar pa je načrt Feda sprožil val kritik tako v ZDA kot po svetu. Nekateri dvomijo, da bo to pomagalo gospodarstvu, opozarjajo celo pred možnostjo, da bi lahko sprožil inflacijo in špekulativne nakupe na Wall Streetu.

Velike svetovne izvoznice opozarjajo, da bo ukrep sprožil padec vrednosti dolarja in tako dal konkurenčno prednost ameriškim izvoznikom, države v razvoju pa se bojijo, da bodo dodatni dolarji v obtoku povzročili okrepljene kapitalske tokove v bolj donosne naložbe v razvijajočih se državah, kar bi lahko pripeljalo do pregrevanja in inflacije.

Bernanke v svojih javnih nastopih v zadnjih tednih brani odločitev Feda, tako pa je bilo tudi v pogovoru za CBS, ki je bil opravljen v torek in objavljen v nedeljo.

Bernanke sicer ne vidi možnosti nove recesije, vendar pa bi se po njegovih besedah gospodarska dejavnost lahko upočasnila, če bo trdovratno visoka brezposelnost še naprej zavirala potrošnjo. Spomnil je, da brezposelnost že leto in pol kljub okrevanju gospodarstva vztraja na ravni blizu desetih odstotkov, bila pa bi še precej višja, če Fed ne bi pomagala finančnemu sektorju in gospodarstvu ter tako znižala ceno denarja.

Na kritike, da Fedovi ukrepi dolgoročno pomenijo nevarnost visoke inflacije, je Bernanke odgovoril, da gre za »močno pretiravanje«. Prepričan je, da se bo Fed v primeru povečanih inflacijskih pritiskov ustrezno odzvala in z dvigom obrestnih mer ter umikom kriznih ukrepov vsrkala presežno količino denarja v obtoku.

Predsednik Feda Ben Bernanke za CBSovo oddajo »60 minutes« o stanju gospodarstva


Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja