Kranjec: »Skrbi me hitro naraščanje zadolženosti države

»Strategija ministrstva za finance je zavajajoča in čudaška«

Članek slika

Guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca, kot je dejal v pogovoru za današnje Finance, skrbi zlasti hitro naraščanje zadolženosti slovenske države, ki smo mu priče po nastopu gospodarske in finančne krize leta 2008. Strategijo razvoja NLB, ki jo je pripravilo finančno ministrstvo, je označil kot zavajajočo in čudaško.

Država bi morala zmanjšati javne izdatke

Če bi se tudi v prihodnje nadaljevala sedanja nizka stopnja rasti gospodarstva in se breme državnega dolga ne bi moglo zmanjšati zaradi cene državnega dolga, ki bi bila višja od stopnje gospodarske rasti, bi lahko tudi naš javnofinančni položaj postal nevzdržen, meni Kranjec.

Država bi morala za zagotovitev dolgoročne vzdržne gospodarske rasti brez tveganja dolžniške krize po njegovem mnenju še bolj zmanjšati javne izdatke, nujno preveriti sistem plač v javnem sektorju, zmanjšati zaposlovanje v javnem sektorju, izboljšati svojo organizacijo in povečati učinkovitost državnega aparata. »Dejstvo je, da dobimo državljani za davke in prispevke, ki jih plačujemo v državni proračun in druge javne blagajne, premalo od države,« je poudaril Kranjec.

Država v NLB ravna neodgovorno in povzroča težave

Največja slovenska banka NLB se je med približno sto velikimi bankami EU na stresnem testu znašla med bankami s sorazmerno nizko kapitalsko ustreznostjo. »Če upoštevamo nova pravila Basel III, se bo morala NLB v prihodnjih letih še bolj dokapitalizirati, kar odpira vprašanje odnosa lastnikov do razvoja NLB. Tukaj pa imamo kot centralna banka velike težave z največjim državnim lastnikom, ki ravna neodgovorno in povzroča težave,« je opozoril.

Izpostavil je, da jim kot bančnemu nadzorniku in regulatorju ni povsem jasno, kako lahko država kot največji lastnik NLB predloži banki dve povsem različni strategiji o prihodnjem razvoju.

»Eno strategijo je v sodelovanju z lastnikom izdelala uprava banke in jo je potrdil nadzorni svet kot predstavnik lastnikov. Potem se je pojavil povsem novi dokument ministrstva za finance, ki se povsem razhaja s strategijo, ki jo je že potrdil nadzorni svet. Strategija ministrstva za finance je zavajajoča in čudaška,« je poudaril Kranjec.

Strategija ministrstva za finance po njegovem mnenju zavaja, ko trdi, da se stabilnost bančnega sistema zagotavlja z večinskim domačim lastništvom največje sistemske banke NLB. Izpostavil je, da to ni res in da Banka Slovenije kot nadzornik in regulator skrbi za stabilnost bančnega sistema neodvisno od tega, ali je večinski lastnik NLB domači ali tuji. »Mi smo za večinsko domače lastništvo NLB, če je mogoče, vendar ne v obliki vodnjaka brez dna, kjer izginja kapital banke, davkoplačevalci pa morajo zaradi izgub banko dokapitalizirati,« je še dejal.

Kritike zoper ravnanja agencije za upravljanje naložb

Kranjec kot nedopustno ocenjuje dejstvo, da je začela državna agencija za upravljanje naložb takoj po ustanovitvi pošiljati pisma NLB in NKBM, kaj lahko počnejo in česa ne smejo. Upravljanje državnih bank z dekreti ni v skladu z državnim lastništvom in tudi ne v skladu s tržnim gospodarstvom, saj so pravila upravljanja jasna, meni Kranjec in dodaja, da se s filozofijo in pristopom agencije se kot bančni regulator ne strinjajo in bodo spremljali njene ideje.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja