Irska tudi v združitev ali prodajo bank

Višina posojila EU in IMF ne bo presegala 100 milijard evrov

Članek slika

Irska bo svoje banke zmanjšala, združila ali prodala, je v ponedeljek napovedal irski finančni minister Brian Lenihan in dodal, da irske banke zaradi tveganj, ki so jih prevzemale, niso postale grožnja le državi, ampak celotnemu območju evra. Višina posojila EU in IMF, ki ne bo presegla 100 milijard evrov, bo znana po pogajanjih v Dublinu.

Lenihan je za irski radio RTE dejal, da so irske banke postale v celoti odvisne od posojil Evropske centralne banke (ECB) in bodo verjetno vsaj leto dni izključene z normalnih kreditnih trgov.

Poudaril je, da Irska ne pričakuje, da bi lastniki prednostnih obveznic petih s strani države podprtih bank prevzeli izgube, kar naj bi se po napovedih nemške kanclerke Angele Merkel v končni fazi zgodilo po uveljavitvi novih pravil EU za preprečevanje kriz leta 2013. »Kot suverena država smo vedno priznavali plačilo prednostnega dolga. Nisem zaznal nobenih pritiskov za to, da dolga ne bi priznali,« je dejal Lenihan.

Višina posojila EU in IMF ne bo presegala 100 milijard evrov

Minister je ponovil, da višina posojila EU in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) - za katerega je Irska zaprosila v nedeljo - ne bo presegla 100 milijard evrov. Kolikšno bo posojilo, bo znano po tednu ali dveh pogajanj v Dublinu s strokovnjaki Evropske komisije, ECB in IMF.

Evropski komisar za denarne zadeve Olli Rehn je v Bruslju povedal, da bi se lahko pogajanja, ki so se začela minuli četrtek, končala do konca meseca.

Irske banke so postale velika grožnja celotnemu območju evra

Lenihan se strinja s kolegi iz drugih evropskih držav, da je treba irske banke - ki so si po navedbah AP agresivno izposojale denar in ga vlagale v nebrzdan irski, britanski in ameriški nepremičninski trg - zmanjšati in jih preusmeriti izključno v podporo irskim varčevalcem, lastnikom nepremičnin in podjetjem. Večine njihovega preostalega premoženja v tujini se bo »treba znebiti«.

Zaradi velikih tveganj, ki so jih irske banke prevzemale v tem desetletju, so postale velika grožnja ne le državi, ampak celotnem območju evra, pravi minister.

Lenihan je poudaril, da Irska »ni obubožana« in da ima še več kot 20 milijard evrov lastnih denarnih rezerv. Upa, da se bo lahko zgledovala po Južni Koreji, ki je leta 1997 prejela pomoč IMF in se že naslednje leto lahko ponovno vrnila na trg.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja