Tajska in Filipini med največjimi zaslužkarji

Trgi Asean v višji prestavi

Članek slika

Ob misli na Azijo naložbeniki najprej pomislijo na Kitajsko ali Indijo, pri tem pa večinoma spregledajo domnevno »manjše« jugovzhodne azijske rastoče trge, zbrane pod okriljem Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean).

»Ob misli na Azijo naložbeniki najprej pomislijo na Kitajsko ali Indijo, pri tem pa večinoma spregledajo domnevno 'manjše' jugovzhodne azijske rastoče trge, zbrane pod okriljem Združenja držav jugovzhodne Azije (Asean). Države, kot so Tajska, Filipini in Indonezija, imajo namreč najboljši položaj, da s pridom izkoristijo gospodarsko rast azijsko-pacifiškega prostora,« meni Mark Monson, višji upravljavec skladov pri družbi Raiffeisen Capital Management z Dunaja.

Pri tem je pomembno, da te države bistveno prispevajo h gospodarskemu razcvetu regije. To je še bolj očitno v povezavi s političnimi, gospodarskimi in družbenimi reformnimi procesi, ki smo jim priča v večini izmed njih. Poleg tega jim njihov geografski položaj, so namreč v samem središču regije z več milijardami potrošnikov, omogoča, da veliki razvijajoči se gospodarstvi, Kitajsko in Indijo, oskrbujejo s kmetijskimi proizvodi in surovinami. »Nedavno sklenjena sporazuma med članicami združenja Asean in Indijo ter Kitajsko prav tako spodbujata industrijsko rast in podpirata domače povpraševanje. Dinamične spremembe, ki smo jim trenutno priča v teh državah, jim zagotavljajo še to prednost, da se lahko pogosto na gospodarske potrebe in nove priložnosti odzivajo prožneje kot njihove neprimerno večje sosede,« Monson pojasnjuje naložbene priložnosti regije.

Deset članic združenja Asean šteje skupaj več kot pol milijarde prebivalcev, kar je skoraj dvakrat več, kot jih imajo ZDA. Njihov ogromni potencial za rast je denimo razviden tudi iz dejstva, da »output« njihovih gospodarstev trenutno dosega le desetino tistega v Združenih državah. Nasprotno od Kitajske in Indije so bile te države doslej deležne le malo pozornosti mednarodnih vlagateljev. »To se bo kmalu spremenilo,« meni Monson.

Obsežne zaloge surovin in rastoča neodvisnost

Številne članice združenja Asean imajo obsežne zaloge surovin in zagotavljajo proizvode in pridelke, kot so les, kavčuk, kava, sladkorni trs, palmovo olje ali riž, po katerih je v svetu vse večje povpraševanje. Pogosto imajo v primerjavi s Kitajsko in Indijo tudi znatne konkurenčne prednosti. »Zaradi vse tesnejše prepletenosti azijskih gospodarstev so te države vse bolj neodvisne od konjunkturnih ciklov, ki narekujejo dogajanje v razvitih gospodarskih regijah v Severni Ameriki in Evropi. Vlaganje v članice združenja Asean zato torej ni le potencialno zelo donosno, temveč je tudi zelo primeren način za razpršitev evropskega ali globalnega portfelja delnic,« je prepričan upravljavec skladov z Dunaja.

Od začetka leta sodijo razvijajoči se trgi članic združenja Asean med najbolj donosne v regiji. Pozitivno so presenetili tako krepka rast BDP kot poslovni rezultati družb iz teh držav. Robustna gospodarska rast temelji predvsem na potrošnji (okoli 65 odstotni rasti BDP). BDP na prebivalca pa se počasi približuje vrednosti 3.000 USD. Kljub temu sodi ovrednotenje delnic na tamkajšnjih trgih še vedno med najbolj ugodno v celotni regiji. Trenutno največja pozornost naložbenikov velja še zlasti dvema državama, Tajski in Filipinom.

Filipini - domače povpraševanje spodbuja gospodarsko rast

V senci nekdanjih »azijskih tigrov«, Singapurja, Hongkonga in Južne Koreje, je filipinski borzni indeks močno pridobil - od začetka leta za skoraj 39 odstotkov. Samo septembra so se tečaji zvišali za okoli 15 odstotkov. Pri Raiffeisen Capital Management smo mnenja, da so dobre možnosti za trajnostno krepko rast BDP in dobičkov tamkajšnjih gospodarskih družb tudi v prihodnjih letih.

»Menimo, da se bo ta razvoj kazal tudi v gibanju tečajev delnic. Dosedanja gospodarska rast je predvsem rezultat velikega izboljšanja političnih razmer. Predvsem pri tujih vlagateljih te že vrsto let veljajo za poglavitni dejavnik tveganja. Ta je sicer še vedno navzoč, vendar je njegov vpliv znatno manjši,« dodaja Monson. Zelo priljubljeni filipinski predsednik Benigno Aquino je pripravljen in sposoben uvesti nove reforme, ki bodo zmanjšale korupcijo in precej okrepile javne finance. V povezavi z višjimi tujimi investicijami bi to lahko prispevalo k večjemu izboljšanju infrastrukture v državi.

Večina vlagateljev podcenjuje potencialno donosnost filipinskih družb

»Dobiček filipinskih družb se je v prvem polletju povečal močno nad pričakovanji trga in veliko dejavnikov govori v prid nadaljevanju tega trenda – celo ob ponovni globalni recesiji, kajti gospodarsko rast v državi spodbuja predvsem povpraševanje na domačem trgu,« meni Mark Monson. Filipini so bili ena redkih držav, kjer se gospodarska rast ni ustavila niti v kriznem obdobju 2008/2009. Pomemben dejavnik so pri tem Filipinci na delu v tujini. Večinoma so zaposleni v gospodarskih panogah, ki so relativno neodvisne od svetovne konjunkture. Njihova nakazila v domovino znašajo okoli 10 odstotkov filipinskega BDP in močno podpirajo gospodarski položaj države. »Po naših ocenah tuji vlagatelji še vedno podcenjujejo izboljšane razmere in potencialno donosnost filipinskih podjetij. Kljub dosedanji rasti tečajev menimo, da imajo tamkajšnji trgi tudi v prihodnjih letih dober potencial,« meni strokovnjak za razvijajoče se trge.

Tajska – normaliziranje razmer prinaša nove priložnosti za vlagatelje

Menimo, da skok tečajev na borzi v Bangkoku - potem ko so se maja umirile politične strasti v državi, so se ti zvišali za okoli 30 odstotkov - ni kratkotrajen in zgolj politične narave, temveč začetek normaliziranja in stabiliziranja razmer. V absolutni in relativni primerjavi z drugimi razvijajočimi se trgi je Tajska zelo ugodno ovrednotena. Dobički podjetij so se močno zvišali, ponovno pa so bili navzgor popravljeni tudi pričakovani poslovni rezultati. Rast dobičkov je na letni ravni znašala od 10 do 20 odstotkov in veliko dejavnikov priča o tem, da bi ta trend lahko trajal še več let. Številni vlagatelji podcenjujejo donosnost tajskih podjetij. Zaradi tega in dolgoletnih političnih pretresov so tajske naložbe v večini globalnih portfeljev občutno premalo zastopane, kar pomeni, da bo treba zaostanek odpraviti tudi na tem področju.

»Tajski bi se utegnil obetati podobno obsežen skok v rasti kot v začetku 90 let prejšnjega stoletja,« meni Monson. K temu prispevajo vladne reforme, deregulacija, državna vlaganja v infrastrukturo in stalen priliv neposrednih tujih investicij. Mark Monson nadaljuje: »V zadnjih letih so se domači prihranki močno povečali . Ti so sedaj na voljo za rast potrošnje in okrepljeno kreditno dejavnost. Tako so zagotovljeni vsi pogoji za konjunkturo na investicijskem področju, ki naj bi ji sledili krepka rast produktivnosti, plač in večja blaginja.« Gibalo rasti in vir največje potencialne donosnosti za vlagatelje v prihodnjih letih naj bi bila domača potrošnja in domače gospodarstvo nasploh, podporna dejavnika pa nizka brezposelnosti ter rast in razvoj turizma. Resnično črni scenarij bi utegnil Tajsko doleteti le ob popolnem zlomu azijskega gospodarstva - na kar pa trenutno nič ne kaže.

Velik plus za vlagatelje je tudi razmeroma likviden in širok delniški trg s privlačno ovrednotenimi delnicami, ki nasprotno od malezijskih ali indonezijskih dejansko odraža celotno tajsko gospodarstvo. Pri Raiffeisen Capital Management trenutno dajemo prednost vrednostnim papirjem izdajateljev iz sektorjev potrošnih dobrin, izbranih bank in nepremičninskih družb. Po zadnji krepki rasti tečajev so sicer kratkoročni padci še vedno mogoči, dolgoročno pa v prihodnjih letih vsekakor obstaja potencial za rast donosnosti, na letni ravni tudi v dvomestnih vrednostih.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja