Španija naslednja v vrsti za reševanje

Članek slika

Španija je pri reševanju propadajočega bančnega sistema navsezadnje vrgla puško v koruzo. Finančni minister Španije Louis de Guindos je namreč 16 kolegov iz preostalih držav območja evra v 2 uri in pol trajajoči videokonferenci, polni žolčnih debat, zaprosil za finančno pomoč, ki naj ne bi smela preseči 100 milijard evrov.

S tem se Španija pridružuje državam, ki uživajo življenjsko finančno podporo Evrope, med katerimi so že Portugalska, Irska in Grčija, trgi pa bodo bržkone že začeli špekulirati, kdaj bo med njimi še zadnja, a tudi največja članica "prašičkov" (PIIGS) - Italija.

Mariano Rajoy, španski predsednik vlade, se je tako zadnji v vrsti evropskih politikov izkazal v priljubljenem medkriznem športu - požiranju lastnih besed. Potem ko je še ob koncu maja odločno zatrjeval, da Španija mednarodne pomoči ne potrebuje, je v soboto ta zanjo tudi uradno zaprosila. V kakšni obliki jo bo prejela, se finančni ministri še niso dogovorili, nekaj pa je gotovo - Mednarodni denarni sklad (IMF) na željo Španije s svojimi sredstvi v njej ne bo sodeloval. Odprti sta torej možnosti posojila iz začasnega kriznega sklada EFSF, pri čemer želi Finska od Španije dodatna zavarovanja, ali iz stalnega mehanizma za stabilnost evra ESM, ki začne delovati prihodnji mesec. Prav tako ostaja nejasno, koliko od 100 milijard evrov sredstev bo Madrid dejansko potreboval, saj naj bi na vprašanje dali odgovor šele zunanji reviziji bančnega sistema, ki ju bosta do 21. junija pripravili instituciji Oliver Wyman in Roland Berger. De Guindos je sicer ob tem namignil, da bo končni znesek pomoči nižji.

Ne glede na to, iz katerega sklada bo denar prišel, ga bo Španija v bančni sistem črpala skozi obstoječi sklad za pomoč bankam (Frob), nad katerim bo ohranila popoln nadzor. Posledica tega bo rast sicer razmeroma nizkega, a hitro rastočega javnega dolga Španije, ki pa naj bi zaradi narave pomoči ohranila sposobnost zbiranja svežih sredstev na mednarodnih finančnih trgih. Fokus izključno na bančni sektor namreč pomeni, da je španski primer precej drugačen tako od grškega in irskega kot tudi portugalskega. Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je z razvojem dogodkov izredno zadovoljen. "Španija je storila velik napredek in je na dobri poti, da ukroti ekonomske in finančne probleme," je včeraj dejal Schäuble, medtem ko je moral de Guindos miriti špansko prebivalstvo, prepričano, da bo denar za banke pogojen z ostrimi varčevalnimi ukrepi.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Deljena mnenja o rešitvi Španije pred dolžniško krizo

21.04.2011

J. Bratanič