EU pripravljena pomagati Irski

Irska še ni zaprosila za pomoč Evropsko komisijo

Članek slika

Evropska unija je v četrtek zatrdila, da je pripravljena pomagati Irski, če bo zaprosila za pomoč, a poudarila, da država tega še ni storila.

S tem želijo pomiriti finančne trge, potem ko je cena zadolževanja te članice evrskega območja z izjemno visokim javnofinančnim primanjkljajem v sredo zabeležila rekordno dnevno rast.

»Vsi potrebni instrumenti so pripravljeni za ukrepanje, če bo to potrebno,« je dejal predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso v Seulu pred začetkom vrha 20 največjih svetovnih gospodarstev.

To so nato potrdili tudi v Evropski komisiji v Bruslju »Irska nas še ni zaprosila za finančno pomoč,« je zatrdil tiskovni predstavnik komisije Olivier Bailly. O podrobnostih ni želel govoriti, češ da ne želi podpihovati ugibanj.

V evropskih medijih se sicer pojavljajo ugibanja, da bo Irska kmalu sledila Grčiji in Evropsko unijo zaprosila za pomoč ter da se v Evropski komisiji že pripravljajo na to.

»Komentiranje teh govoric bi le spodbudilo živčnost na trgih,« pa je dejala tiskovna predstavnica komisije Amelia Torres.

Evropska unija je sicer po mehanizmu pomoči Grčiji, ki v treh letih predvideva 80 milijard evrov posojil Grčiji, vzpostavila tudi mehanizem za stabilnost evra, ki v treh letih predvideva 440 milijard evrov poroštev državam v območju evra, ki bi se znašle v podobnih težavah kot Grčija.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja