Kitajska z najvišjo inflacijo po septembru 2008

Moody's prepričan, da bo kitajsko gospodarstvo ostalo stabilno

Članek slika

Cene življenjskih potrebščin na Kitajskem beležijo najhitrejšo rast po septembru 2008. Indeks cen življenjskih potrebščin (CPI) je oktobra na letni ravni zrasel za 4,4 odstotka, potem ko se je septembra dvignil za 3,6 odstotka. Peking ob tem priznava, da bi bil lahko dvig cen konec leta višji, kot so ocenjevali.

V kitajskem statističnem uradu pojasnjujejo, da je indeks CPI, ki je ključno merilo za inflacijo, v zadnjih treh mesecih zrasel za tri odstotke, rast pa je bila predvsem posledica naraščajočih cen hrane in dviga drugih življenjskih stroškov.

»S tem, ko naraščajo cene, narašča tudi pritisk na makroekonomske kazalnike,« so dodali v statističnem uradu.

Znaki upočasnitve rasti

Iz preostalih podatkov kitajskega statističnega urada so razvidni znaki upočasnitve rasti drugega največjega gospodarstva na svetu.

Industrijska proizvodnja je oktobra na mesečni ravni zrasla za 13,1 odstotka, potem ko je bila njena rast septembra 13,3-odstotna, kar je posledica zaprtja nekaterih okolju neprijaznih tovarn.

Državne naložbe v urbana območja so med januarjem in oktobrom zrasle za 24,4 odstotka, med januarjem in septembrom pa so se dvignile za 24,5 odstotka.

Moody's zvišala bonitetno oceno kitajskih državnih obveznic

Ena vodilnih svetovnih bonitetnih agencij Moody's pa je sicer zaradi ugodne kitajske gospodarske slike in napovedi glede nadaljnje rasti gospodarstva zvišala bonitetno oceno kitajskih državnih obveznic z A1 na Aa3.

Agencija je prepričana, da bo kitajsko gospodarstvo ostalo stabilno in da je Kitajska po izbruhu krize dokazala, da zoper negativne učinke izvaja pravo politiko.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja