Okrevanje po ameriško

Članek slika

Okrevanje ZDA po mnenju številnih analitikov še ni popolnoma zdravo, je pa resnično. Številni analitiki svarijo, da bi kakršnokoli povečanje količine denarja v obliki QE3 lahko nevarno povečalo tveganje visoke inflacije.

Redki bodo lahko pozabili dogajanje v drugi polovici leta 2008 in prvi polovici leta 2009. Rast ameriškega gospodarstva se je naenkrat ustavila - gospodarska aktivnost se je sesula, brezposelnost naglo povečala, banke so bile na robu propada in nacionalizacije, neenakost med družbenimi sloji se je povečala, strah pred vplivom krize pa je prizadel še tiste redke sektorje, ki bi se sicer lahko izognili krizi.

Okrevanje ZDA po mnenju številnih analitikov še ni popolnoma zdravo, je pa resnično. Stopnja brezposelnosti pada, podjetja imajo višje dobičke, nepremičninski in bančni sektor kažeta znake okrevanja. Proračunski primanjkljaj je sicer še vedno visok, toda predstavlja 'le še' tretjino tistega izpred enega leta, borzni indeksi pa dosegajo najvišje vrednosti v zadnjih letih. Nizke obrestne mere Federal Reserve (Fed) jim dajejo dodatno spodbudo.

Pozitivna presenečenja

Podatki iz trga dela dokazujejo, da ameriški trg dela trajno in vzdržno okreva, čeprav se v zadnjih tednih kažejo znaki upočasnitve. Stopnja brezposelnosti je padla na 8,1 odstotka. Za leto 2012 analitiki napovedujejo gospodarsko rast ZDA v višini okoli treh odstotkov kar sicer ni dovolj za znižanje brezposelnosti, je pa dovolj za preprečitev rasti števila brezposelnih. Obstaja tudi možnost, da se bo napoved še popravila navzgor.

Prodaja rabljenih nepremičnin v ZDA še vedno ostaja na optimistično visoki ravni. To je posledica nižjih cen nepremičnin in zmanjšanega števila brezposelnih oseb. Obenem se je povečalo število prošenj za nove gradnje. Kljub temu je nepremčninski sektor še vedno pod pritiski.

Razmere so se izboljšale tudi v bančnem sektorju, saj je kar 15 od 19 največjih ameriških bank prestalo stresne teste, ki jih ameriška centralna banka (Fed) opravlja od leta 2009.  Med največjimi testa ni prestala le Citigroup.

Se Bernanke pripravlja na »QE3«?

V svojem govoru, ki ga je marca imel predsednik Fed Ben Bernanke, je nakazal, da Fed še ne razmišlja o zvišanju obrestnih mer. »Cel niz kazalcev nam narekuje oceno, da se položaj na trgu dela izboljšuje, kar je dobrodošlo. Vendar pa so razmere še daleč od normalnih, na kar kažeta visoka raven dolgotrajne brezposelnosti in dejstvo, da je število delovnih mest in opravljenih ur še vedno občutno pod ravnjo pred izbruhom krize. Za nadaljnje znižanje brezposelnosti bo verjetno potrebna višja rast industrijske proizvodnje in občutnejša krepitev povpraševanja v gospodarstvu, do česar lahko pripelje nadaljevanje spodbudne denarne politike,« je povedal Bernanke. Prav zadnji stavek, po mnenju Bill Grossa, kaže na to, da bo Fed kmalu napovedal novi krog spodbujanja gospodarstva z veliko količino svežega denarja, ki so ga poimenovali 'Quantitative Easing' oz. 'QE'.

Toda upi na nov paket likvidnostnih spodbud so za mnoge vlagatelje zbledeli po tem, ko je Fed aprila izdal povzetek marčevskega srečanja odbora za odprti trg ameriške centralne banke (FOMC), ki kaže na to, da je podpora novemu krogu likvidnostnih spodbud vse nižja. Indeksi na Wall Streetu so takoj po objavi izgubili odstotek vrednosti. Odzvali pa so se tudi analitiki dveh večjih investicijskih bank, - Goldman Sachs in Societe Generale - ki  še vedno napovedujejo nove spodbude še pred koncem leta 2012. »Ali bo šlo za še en krog QE ali podaljšanje operacije Twist, bomo vedeli že junija. Po juniju bo možnost vse manjša. Takrat se konča operacija Twist in bomo že pred junijskim srečanjem vedeli več podrobnosti o prihodnji politiki Fed,« je povedal ekonomist Goldman Sachs, Jan Hatzius. »Pričakujemo poslabšanje gospodarskega stanja ZDA v prihodnjih mesecih. Strah pred tem, da bo ameriško gospodarstvo letos izgubilo zagon, bo poskrbel za to, da bo odbor potrdil tretji krog likvidnostnih spodbud,« je povedal Robin Bhar iz Societe Generale. Zaradi tega ostaja optimističen tudi glede cene zlata.

Spomnimo, na dan, ko je Fed napovedal svoj prvi veliki QE (prvo veliko povečanje svežega denarja v obtoku), so borzni indeksi pričeli dvomesečno evforično rast. Najava je tako zaključila največji padec borznih indeksov v zadnjih nekaj desetletjih in so delniški indeksi v naslednjih 18 mesecih pridobili več kot 80 odstotkov. Vendar QE ni izpolnil pričakovanj in ni zagnal kreditne aktivnosti v gospodarstvu. Tako je Bernanke proti koncu leta 2010 pričel z novo finančno injekcijo (QE2) v višini 600 milijard dolarjev kar je le pol toliko, kolikor je zapravil s prvim. Tudi ta injekcija je imela pozitiven učinek na gospodarstvo in delniške indekse. Mnogi analitiki svarijo, da bi kakršnokoli povečanje količine denarja v obliki QE3 lahko nevarno povečalo tveganje visoke inflacije. Toda Bernanke je že večkrat povedal, da je Fed pripravljen na še bolj odločne ukrepe s ciljem oživitve gospodarstva.

Kot je pred kratkim povedal ekonomist Zlatko Turkovic: »Bernanke se pravzaprav 'nikoli' ne more zares zmotiti pri diagnozi situacije. Če zaradi drugega ne, pa zaradi tega, ker ima v primeru svoje zmote v rokah instrumente, da vpliva na stvarno stanje. Primer: če bi stanje gospodarstva napačno ocenil kot dobro, in bi se izkazalo, da je slabše, bi svojo »napako« lahko (brez večjih težav) odpravil z novim krogom kvantitativnega popuščanja –bodisi kupovanjem državnih ali hipotekarnih obveznic.«

Nadaljevanje okrevanja ameriškega gospodarstva tako niti ni pod vprašajem oz. so minimalne možnosti, da bi se stanje lahko občutno poslabšalo. V središču pozornosti sta predvsem moč okrevanja in višja gospodarska rast, ki bo poskrbela za nižanje brezposelnosti in večjo potrošnjo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja