Gospodarstvo ZDA po mnenju Feda raste prepočasi

V ZDA rast porabe za gradnje, industrijske proizvodnje in potrošniške porabe

Članek slika

Vladna in nevladna poročila so v ponedeljek pokazala, da ameriško gospodarstvo še naprej počasi raste, vendar ne dovolj hitro, da Federal Reserve po zasedanju danes in v sredo ne bi sprejela dodatnih ukrepov za pospešitev rasti.

Poraba za nove gradnje je septembra po zaslugi javne porabe porasla za 0,5 odstotka na letno prilagojeno raven 801,7 milijarde dolarjev. Ameriško ministrstvo za trgovino je popravilo podatke za avgust, ki so sprva kazali na 0,4 odstotno rast, po novem pa je ta znašala le 0,2 odstotka.

Poraba za javne gradbene projekte je septembra porasla za 1,3 odstotka na 319,7 milijarde dolarjev na letni ravni. Poraba za gradnje financirane z zasebnimi viri se septembra ni spreminjala, potem ko je avgusta nazadovala za 1,6 odstotka. Zasebna poraba za stanovanjske gradnje je septembra porasla za 1,8 odstotka potem, ko je avgusta nazadovala za 4,2 odstotka.

Potrošniška poraba je po podatkih ministrstva za trgovino septembra porasla za 0,2 odstotka, vendar pa so analitiki pričakovali 0,4 odstotno rast. Popravljeni podatki za avgust kažejo, da je potrošniška poraba porasla za 0,5 namesto za 0,4 odstotka.

Osebni dohodki so septembra nazadovali za 0,1 odstotka, kar je bil prvi padec po 14 mesecih rasti. Avgusta so osebni dohodki porasli za 0,4 odstotka, vendar rast ne kaže realne podobe, saj so takrat obnovili plačevanje podpore za brezposelnost po podaljšanem programu, ki je bila julija prekinjena zaradi republikanske blokade v kongresu.

Stopnja varčevanja je septembra nazadovala na 5,3 odstotka razpoložljivega dohodka po davkih, kar pa je še vedno precej višje od povprečne stopnje leta 2007 pred zadnjo krizo in recesijo, ki je bila le 2,1-odstotna.

Industrijska proizvodnja pa je po podatkih ameriškega Inštituta za upravljanje s ponudbo (ISM) oktobra spet porasla. Vrednost indeksa industrijske proizvodnje omenjenega inštituta je od septembrske vrednosti 54,4 točke porasla na 56,9 točke. Vsaka vrednost nad 50 pomeni rast.

Indeks je dosegel najvišjo vrednost zadnjih let aprila (60,4 točke), potem ko je decembra 2008 padel na le 32,5 točke. Za rast industrijske proizvodnje so najbolj zaslužni avtomobilska ter računalniška industrija ter izvoz. Vrednost indeksa izvoza je od septembra porasla za 6 na 60,5 točke.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja