Države G20 želijo preprečiti »valutno vojno«

Rast v vzpenjajočih se državah močna, v razvitih državah obotavljiva

Članek slika

Gospodarsko najpomembnejše države (G20) želijo preprečiti tekmovanje držav v zniževanju vrednosti nacionalnih valut, so se danes ob koncu dvodnevnega srečanja v korejskem letovišču Gyeongju dogovorili finančni ministri in guvernerji G20

Skupina G20 si želi premik k bolj tržno določenemu sistemu menjalnih tečajev, ki bo odražal resnične gospodarske temelje in se vzdržal devalvacije valut z namenom spodbujanja konkurenčnosti, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Razvite države bodo pozorne na izredna nihanja in premike menjalnih tečajev brez pravil, so udeleženci srečanja zapisali v sklepni izjavi. »Ti ukrepi bodo pripomogli k zmanjšanju tveganj izrednih nihanj v kapitalskih prilivih, ki jih je opaziti v nekaterih hitro rastočih državah«. Udeleženci srečanja so ob tem obljubili, da se bodo vzdržali vseh oblik protekcionističnih ukrepov.

Na srečanju v Južni Koreji so razpravljali o razrešitvi globalnega spora glede valut. Še posebej so ZDA Kitajski očitale, da v spodbudo svojemu izvozu umetno vzdržuje svojo valuto na nizki ravni.

Dve leti po izbruhu svetovne finančne krize je gospodarsko okrevanje še šibko, so po poročanju nemške tiskovne agencije DPA povedali udeleženci srečanja v korejskem letovišču, ki je kakšnih 370 kilometrov oddaljeno od Seula.

Medtem ko je rast v številnih vzpenjajočih se državah močna, pa je v mnogih razvitih državah obotavljiva. Srečanje je služilo kot priprava na vrhunsko srečanje predsednikov držav in vlad držav G20 čez tri tedne v Seulu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja