McDonald's z desetino višjim dobičkom

Coca-Cola v tretjem četrtletju z večjim dobičkom

Članek slika

Veriga restavracij s hitro prehrano McDonald's je v tretjem četrtletju ustvarila 1,39 milijarde dolarjev oz. 1,29 dolarja čistega dobička, kar je v medletni primerjavi desetodstotna rast. Prihodki od prodaje so se zvišali za 4,3 odstotka na 6,3 milijarde dolarjev. Poslovni izid je presegel pričakovanja analitikov.

Po poročanju ameriške tiskovne agencije AP so analitiki napovedovali, da bo gigant hitre prehrane ustvaril dobiček v višini 1,25 dolarja na delnico in 6,23 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje.

Razmere v gospodarstvu so sicer zmanjšale obisk gostov v restavracijah, vendar jim je McDonald's dal razlog za obisk svojih restavracij - ponudil jim je namreč nove izdelke, kot so frapeji in smoothiji, s katerimi je McDonald's prvič postregel minulo poletje.

Hkrati so se v družbi osredotočili na vrednost menijev, predvsem menijev za en dolar, s katerimi privabljajo goste.

Prihodki od prodaje McDonald'sovih restavracij po svetu, ki so odprte najmanj 13 mesecev, so zabeležili šestodstotno rast, gonilo prihodkov pa je bila 8,1-odstotna rast v Afriki, azijsko-pacifiški regiji in na Bližnjem vzhodu. Prihodki v ZDA so se medtem zvišali za 5,3 odstotka, v Evropi pa za 4,1 odstotka.

Coca-Cola v tretjem četrtletju z večjim dobičkom

Največji proizvajalec osvežilnih pijač na svetu, ameriška Coca-Cola, je v tretjem letošnjem četrtletju ustvaril 2,06 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 8,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se povečali za 4,7 odstotka na 8,43 milijarde dolarjev, so po poročanju ameriške tiskovne agencije AP danes sporočili iz družbe.

Ustvarjeni prihodki so po navedbah agencije Thomson Reuters presenetili analitike, ki so pričakovali, da bo največji proizvajalec osvežilnih pijač zabeležil 8,3 milijarde dolarjev prihodkov.

Podjetje je že drugo četrtletje zapored povečalo prodajo v Severni Ameriki, in sicer za dva odstotka. Drugod po svetu je bila rast prodaje petodstotna.

Industrija brezalkoholnih gaziranih pijač je v ZDA in drugih razvitih državah zaradi gospodarske krize utrpela hud udarec, saj so potrošniki omejili porabo, sokove in čaje pa pogosteje pijejo tudi zaradi zdravstvenih razlogov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja