Kovačič: »Če ni zaupanja, je čas za odhod«

Intervju, Matjaž Kovačič, predsednik uprave NKBM

Članek slika

Predsednik uprave Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) Matjaž Kovačič se z novim letom poslavlja z vrha banke. Kot je poudaril v pogovoru za Večer, je, če ni zaupanja, čas za odhod. Kovačič sicer zatrjuje, da banko zapušča v dobri kondiciji in da je politične vplive od zunaj večinoma obračal v korist banke.

Menjava vodstva v banki je po Kovačičevih besedah vedno zelo občutljiva. Ker pa so dosegli smiseln dogovor med upravo, nadzornim svetom in novim predsednikom uprave Andrejem Plosom o vodenju banke in ureditvi medsebojnih odnosov, je to za banko po njegovih ocenah daleč najboljša rešitev. Dogovor je, tako Kovačič, ugoden tudi zanj.

Sporazumni razhod je pozitiven za banko

Direkten razlog za menjavo na vrhu NKBM sicer ni bil izpostavljen, pojasnjuje Kovačič, bilo pa je postavljeno vprašanje, ali po menjavi nadzornega sveta julija letos še uživa polno zaupanje. "In če ga ne, nima smisla, da vztrajam na tem mestu, ker to ne bi bilo dobro za banko," je poudaril.

Sporazumni razhod po Kovačičevih besedah nakazuje na to, da imajo v banki človeka, ki lahko takoj prevzame vodenje, in to je po njegovih ocenah pozitivno, saj je za banko dobro, če se vsaka tovrstna sprememba dogaja nadzorovano.

Banko zapušča v dobri kondiciji

Kovačič banko, kot pravi, zapušča v dobri kondiciji. Bilanca je zelo trdna, kapitalska ustreznost skupine je preko 12 odstotkov, kapitalska ustreznost na temeljni kapital znaša skoraj 9,5 odstotka, kar je daleč nad mejo, ki jo je postavila Evropska bančna agencija in ki naj bi jo banke dosegle junija.

"Glede na našo dobro kondicijo, čeprav nam jo marsikdo želi znižati z nestrokovnim interpretiranjem podatkov, je evropski stresni test pokazal, da NKBM ne potrebuje dokapitalizacije, ker ima dovolj visoko kapitalsko ustreznost tudi glede na bodoče zahteve evropskih regulatorjev," pravi Kovačič.

NKBM financirala zelo malo tipičnih managerskih prevzemov

Ob tem dodaja, da je NKBM financirala zelo malo tipičnih managerskih prevzemov. V celotnem obsegu poslovanja je bil to razmeroma majhen znesek, "čeprav smo bili velikokrat napačno interpretirani". NKBM je praviloma financirala osnovno podjetje, ki je imelo proizvodnjo, a je bilo prevzemna tarča. "V zelo majhnem obsegu pa smo financirali prevzemnike," pojasnjuje Kovačič.

Revizija Banke Slovenije, ki poteka na zahtevo Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS, poteka v skladu s pravili centralne banke, uprava pa z revizorji nima stika. "Ko bodo pregledi končani, bomo imeli verjetno kakšen pogovor, te izsledke bo obravnavala tudi Banka Slovenije, kaj bodo ugotovili, pa ne morem predvideti," je dejal Kovačič.

Politične vplive se mora minimizirati

Kovačič je za Večer še dejal, da je bil ob nastopu mandata člana uprave leta 1997 interes politike manj izrazit, dotikal se je predvsem strateških tem. Vsak dogovoren lastnik se bo po njegovih besedah vmešaval le toliko, da bo družbi koristilo, "a to je pri politiko težko".

"Iluzorno je pričakovati, da prva ali druga največja banka v državi ne bi bili v interesni sferi želja po vplivanju tako politike kot drugih deležnikov. Te vplive mora uprava znati minimizirati in jih obrniti v korist banke," je poudaril Kovačič.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja