Peking v prihodnje pričakuje slabše izvozne rezultate

Članek slika

Kitajski izvoz, ki je gonilo kitajske gospodarske rasti, čakajo slabi časi, je minuli konec tedna napovedal kitajski podpremier Wang Qishan. Kot je dodal, upočasnitev rasti svetovnega gospodarstva ogroža tudi Kitajsko, saj se povpraševanje po kitajskih izdelkih v tujini zmanjšuje. Oblasti zaradi slabšega stanja pričakujejo socialne nemire.

Za ohranitev obsega izvoza morajo biti bolj konkurenčni

"Resen in kompleksen položaj svetovnega gospodarstva bo neizogibno pomenil premajhno svetovno povpraševanje," je podpremier, ki je tudi kitajski glavni finančnik, opozoril ob robu obiska severovzhodne kitajske province Liaoning.

Wang je v tej luči kitajska podjetja pozval, naj naredijo vse, da bodo zagotovila "stabilno rast" izvoza, svojo nalogo pa mora po njegovih besedah opraviti tudi država, nedeljsko poročanje kitajske tiskovne agencije Xinhua povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Podjetja morajo za ohranitev obsega izvoza poskrbeti, da bodo njihovi izdelki bolj konkurenčni, država pa mora zagotoviti davčne razbremenitve izvoznikov in finančno podporo malim podjetjem.

Upočasnjevanje kitajskega gospodarstva

Kitajski izvoz se je oktobra na letni ravni povečal za 15,9 odstotka na 157,49 milijarde dolarjev, kar kaže na upočasnitev njegove rasti. Še septembra je namreč izvoz kitajskih podjetij dosegel 169,7 milijarde dolarjev.

Poleg tega je Kitajska v četrtek objavila, da je novembra zabeležila prvi padec proizvodnih dejavnosti v zadnjih 33 mesecih, kar je povzročilo veliko zaskrbljenosti.

Peking je minuli teden po treh letih že omilil zahteve, vezane na rezerve bank. S tem naj bi banke spodbudil, da bodo v večji meri potrjevale posojila podjetjem in da bodo ta poskrbela za nadaljnjo rast kitajskega bruto domačega proizvoda.

Priprave na morebitne socialne nemire

Visoki varnostni predstavnik Kitajske Zhou Yongkang pa je medtem konec tedna nižje uradnike v kitajskih provincah pozval, naj se zaradi negativnih učinkov upočasnjene gospodarske rasti pripravijo na morebitne socialne nemire. Nekatere industrijske predele države so sicer v minulih tednih že zajele stavke.

Kitajska gospodarska rast je bila v tretjem četrtletju pri 9,1 odstotka, potem ko je bila v trimesečju pred tem pri 9,5 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja