Kitajska zavrača reševanje Evrope z deviznimi rezervami

Članek slika

Namestnica kitajskega zunanjega ministra Fu Ying je danes zavrnila možnost, da bi Kitajska z ogromnimi deviznimi rezervami reševala Evropo v času njene dolžniške krize. "Za devizne rezerve moramo zagotoviti varnost, likvidnost in dobiček," njene besede povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Argument, da bi Kitajska z deviznimi rezervami lahko reševala evropske države, ne zdrži, meni Fujeva. "Deviznih rezerv ne moremo uporabiti za reševanje drugih držav."

Nekateri evropski voditelji so pri Kitajski lobirali, da bi država pomagala stari celini s prispevki v njen začasni sklad za stabilnost evra (EFSF). Peking doslej ni še ničesar obljubil.

Zanimanje za naložbe v Evropo, morebitnih prispevkov v EFSF pa ne želijo potrditi

Drugo največje svetovno gospodarstvo ima največje devizne rezerve na svetu, ki so vredne okoli 3200 milijard dolarjev. Peking je nakazal, da bi ga zanimale možnosti za vlaganje v Evropo, morebitnih prispevkov v sklad pa ni želel potrditi.

Fu Ying je izpostavila kitajske nakupe evropskih obveznic, povečan uvoz in investicije, ki bi "ustvarile delovna mesta in spodbudile rast". A je hkrati vztrajala, da država s tem ne želi povečevati vpliva na kontinentu. "Kitajska ni nek starodoben imperij. Nima namena pridobivanja moči s finančnimi sredstvi," je dejala. Številni kritiki so namreč izpostavljali, da bi lahko kitajska pomoč Evropo precej stala.

Zadnja možnost, da si evropski voditelji povrnejo kredibilnost

Namestnica kitajskega zunanjega ministra sicer zaupa v Evropo, katere voditelji se pripravljajo na vrh prihodnji teden. Ta naj bi bil njihova zadnja priložnost, da si povrnejo kredibilnost. "Imamo razlog za zaupanje, da ima Evropa modrost, sposobnost in vire za uspeh s pospešitvijo prilagajanja in reform," pravi Fujeva.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja