Na Kitajskem novi upori delavcev

Članek slika

Kitajsko je zajel nov val uporov delavcev. Njihovo nezadovoljstvo narašča, medtem ko zaustavljanje svetovne gospodarske rasti znižuje povpraševanje po kitajskem izvozu. Ta teden se je uprlo nekaj 100 odpuščenih delavcev tovarne v Šanghaju, ki proizvaja dele za podjetja, kot sta Motorola in HP.

Nasprotovanje odpuščanju in obtožbe o kršenju pravic

Od 300 do 400 delavcev tovarne Hi-P International v Šanghaju stavka že tretji dan. Nekateri delavci so za AP dejali, da je v njihov protest nasilno posegla tudi policija, eden je pokazal tudi poškodbe, ki naj bi ob tem nastale.

Delavci nasprotujejo obsežnemu odpuščanju, ki je posledica odločitve o preselitvi proizvodnje. Prav tako so zaposleni tovarno obtožili kršenja delovnih standardov; delali naj bi do 19 ur dnevno, tovarna pa jim je ostala dolžna tudi odpravnino. Vodstvo podjetja navedb ni želelo komentirati.

Višji stroški dela in surovin pritiskajo na kitajske proizvajalce

Poslovni rezultati družbe so sicer pokazali, da so se v tretjem letošnjem četrtletju njeni prihodki zvišali za 34 odstotkov. A na račun višjih stroškov in davkov je bil dobiček nižji za 42 odstotkov. Hi-P ima sicer skupno okoli 18.000 zaposlenih, proizvaja pa dele za aparate za brezžične telekomunikacije, gospodinjske aparate in avtomobilsko industrijo.

V zadnjem času s Kitajske prihajajo vse pogostejša poročila o uporih delavcev, še posebej na jugu države. S tem se stopnjuje pritisk na kitajske proizvajalce, ki že močno čutijo višje stroške dela in surovin.

Peking je odgovoril z znižanjem zahtev po kapitalskih rezervah bank

Aktivnost v kitajskem predelovalnem sektorju se je novembra prvič v skoraj treh letih skrčila. Peking je že odgovoril z znižanjem zahtev po kapitalskih rezervah bank, s čimer naj bi okrepil njihovo posojilno aktivnost. Kitajske oblasti so dolgo zaostrovale monetarno politiko, s čimer so krotile visoko inflacijo. Ta je prav tako politično nevarna, saj revni Kitajci višje cene hrane in drugih dobrin močno občutijo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja