Predelovalni sektor na Kitajskem se krči

Članek slika

Aktivnost predelovalnega sektorja na Kitajskem se je novembra prvič v zadnjih 33 mesecih znižala, kažejo podatki kitajskega združenja za logistiko in nabavo. Zaskrbljenost zaradi okrevanja svetovnega gospodarstva je močno prizadela kitajski izvozni sektor.

Indeks nabavnih menedžerjev (PMI) se je po podatkih združenja novembra znižal za 1,4 točke na 49 točk. S tem se je aktivnost kitajskega predelovalnega sektorja prvič po februarju 2009 skrčila.

Tudi britanska banka HSBC je v končni oceni vrednost indeksa postavila pri 47,7 točke, s čimer je poslabšala svojo prvo oceno. Gre za najnižjo raven v zadnjih 32 mesecih, tudi v tem primeru pa vrednost pod 50 točk kaže na krčenje aktivnosti sektorja.

Gospodarska rast spet prioriteta kitajskih oblasti

Po besedah analitikov podatki kažejo, da se kitajsko gospodarstvo uklanja pod težo zaostrovanja svetovnih gospodarskih razmer in monetarne politike. Vendar pa bodo zaskrbljujoči podatki, skupaj s precejšnjim znižanjem inflacije, gospodarsko rast spet postavili na prvo mesto med prioritetami kitajskih oblasti, menijo.

To je Peking že potrdil v sredo, ko je znižal zahteve po kapitalskih rezervah komercialnih bank, s čimer želi spodbuditi kreditiranje gospodarstva in posledično gospodarsko rast. S tem, ko bodo kitajskim bankam dovoljene nižje rezerve, naj bi se sprostilo okoli 400 milijard juanov (47 milijard evrov) dodatnih posojil prebivalstvu in gospodarstvu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja