»Barbike« bolje od letalskega motorja

Kljub temu glavni izvršni direktor General Electrica optimističen

Članek slika

• Družba Mattel, ki slovi po punčki Barbie je v letošnjem tretjem četrtletju ustvarila kar za 23 odstotkov več dobička kot v enakem obdobju lani. • Ameriški General Electric, ki ima v lasti tudi medijsko skupino NBC Universal je v tretjem četrtletju ustvaril za 18 odstotkov manj čistega dobička v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Mattel z višjim dobičkom na račun barbik in disneyjevih punčk

Največji proizvajalec igrač na svetu Mattel je v letošnjem tretjem četrtletju ustvaril 283,3 milijona dolarjev čistega dobička, kar je za 23 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. K temu je doprinesla dobra prodaja igrač blagovnih znamk Barbie in princesk iz Disneyjevih risank.

Prihodki so se zvišali za dva odstotka na 1,83 milijarde dolarjev, medtem ko so analitiki napovedovali njihov dvig na 1,94 milijarde dolarjev. Krivca za to sta nekoliko slabša prodaja na tujih trgih ter prodaja igrač znamke Fisher Price in Hot Wheels.

Medtem se je prodaja Mattelovih barbik in drugih izdelkov blagovne znamke Barbie po svetu zvišala za šest odstotkov. Prodaja ostalih punčk se je zvišala za sedem odstotkov, najbolj na račun disneyjevih punčk, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

General Electric v tretjem četrtletju s padcem dobička

Ameriški koncern General Electric (GE) je v tretjem četrtletju ustvaril 2,1 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 18 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Prihodki so se zmanjšali za pet odstotkov na 35,9 milijarde dolarjev. Slabše poslovanje v podjetju pripisujejo izgubam japonske divizije in manjši prodaji opreme.

V družbi so padec dobička in prihodkov zabeležili zaradi izgub finančne divizije na Japonskem, ki je potrebovala dodatne denarne rezerve. K slabšemu poslovanju je prispevala tudi manjša prodaja opreme, kar nakazuje, da je proizvodni sektor v ZDA v slabši kondiciji, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Glavni izvršni direktor GE Jeff Immelt je ob tem sicer povedal, da je družba dobila precej novih strank in poslov. »Prvič v osmih četrtletjih smo tako pri naročilih naprav kot tudi pri storitvah zabeležili rast,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Immelt.

Poslovanje GE, ki proizvaja motorje za letala, električno opremo in ima v lasti medijsko skupino NBC Universal, je pomemben pokazatelj razmer in gibanj v ameriškem gospodarstvu, saj družba pri svojem delovanju pokriva različna področja gospodarstva.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja