Fed še negotov glede obsega novih ukrepov

Bo poseg na trgu znašal dodatnih 500 ali »le« 100 milijard dolarjev?

Članek slika

Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) je pripravljena sprejeti dodatne ukrepe za spodbujanje gospodarskega okrevanja, a se še ni odločila, kako obsežen naj bo paket ukrepov in kakšna naj bo njegova časovnica, je v današnjem nagovoru na Fedovi konferenci v Bostonu dejal prvi mož centralne banke Ben Bernanke.

Bernanke je znova priznal, da je dinamika okrevanja ameriškega gospodarstva šibkejša, kot bi si Fed želel, tveganje deflacije pa višje od zaželenega zato se zdi, da obstajajo razlogi za dodatno ukrepanje centralne banke, če se bodo s tem strinjali tudi drugi člani Odbora za odprti trg Feda (FOMC), poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Vlagatelji na newyorški borzi so Bernankejeve besede pozorno spremljali in današnji govor jih je le še utrdil v prepričanju, da bo FOMC na prihodnji seji v začetku novembra dejansko sprejel nove ukrepe za spodbujanje letargičnega (zaspanega) okrevanja največjega svetovnega gospodarstva v obliki programa nakupa državnih obveznic. Ta naj bi pomagal dodatno znižati obrestne mere na finančnem trgu in tako povečal količino denarja v obtoku.

Je pa predsednik Feda danes opozoril, da si v Fedu še niso enotni glede obsega tega programa in njegove časovnice. Vsako povečanje količine denarja v obtoku namreč dolgoročno zvišuje možnost inflacijskih pritiskov in vnovičnega pretiranega zadolževanja v gospodarstvu, kar je bil eden od razlogov za izbruh finančne krize.

V času najhujše finančne in gospodarske krize je sicer Fed na finančni trg posegel z 1.700 milijardami dolarjev težkim programom odkupa hipotekarnih vrednostnih papirjev in državnih obveznic. Zaradi tega ukrepa naj bi se znižale obrestne mere na hipotekarna posojila, to pa je vsaj nekoliko obudilo nepremičninski trg, čigar zlom je bil eden od sprožilcev finančne krize.

Tokratni program naj bi bil bistveno manjšega obsega. Medtem ko nekateri viri pri Fedu po pisanju AP omenjajo 500 milijard dolarjev, pa drugi govorijo le o 100 milijardah.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja