Grčija zmanjšala javnofinančni primanjkljaj

Na Švedskem več optimizma

Članek slika

Grčija je v prvih devetih mesecih za 31,1 odstotka zmanjšala primanjkljaja v javnih financah glede na enako obdobje lani. Švedska popravila avgustovsko napoved o gospodarski rasti. Septembrska inflacija v Nemčiji za 0,1 odstotka višja glede na prejšnji mesec.

Grčija v devetih mesecih skoraj za tretjino zmanjšala javnofinančni primanjkljaj

Grčija je v prvih devetih mesecih ustvarila 16,23 milijarde evrov primanjkljaja v javnih financah, kar je 31,1 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. S tem je uspelo tej južnoevropski članici območja evra, ki se je znašla v dolžniški krizi in ji pri njenem reševanju pomagajo IMF in ostale države z evrom, nekoliko preseči načrte.

Po poročanju grških medijev naj bi izsledki pokazali, da je javnofinančni primanjkljaj lani znašal 15,1 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP) in ne 13,6 odstotka, kolikor se glasijo trenutne ocene. Grška vlada sicer za letos napoveduje znižanje primanjkljaj na 7,8 odstotka BDP, do leta 2014 pa naj bi ga uspeli spraviti v meje pakta o stabilnosti in rasti.

Švedska povečala pričakovanja glede gospodarske rasti

Švedska je popravila svojo avgustovsko napoved o gospodarski rasti. Zdaj pričakuje, da bo rast letos znašala 4,8 odstotka, kar je 0,3 odstotne točke več od prejšnje napovedi. Javnofinančni primanjkljaj naj bi letos znašal 1,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), brezposelnost naj bi bila 8,4-odstotna, inflacija pa 1,2-odstotna.

Septembra v Nemčiji najvišja inflacija v zadnjih dveh letih

Cene življenjskih potrebščin v Nemčiji so se septembra v primerjavi z avgustom dvignile za 0,1 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki nemškega statističnega urada. Inflacija je tako septembra na letni ravni dosegla 1,3 odstotka, to pa je njena najvišja vrednost v zadnjih dveh letih.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja