Brezposelnost v ZDA septembra ostala pri 9,6 odstotka

Članek slika

Na tem mestu uredništvo Vzpon.si zbira vse dnevno aktualne gospodarke kazalce - tako iz Slovenije, EU kot tudi preostalih delov sveta, ki tako ali drugače vplivajo na dnevni sentiment gibanja borznih indeksov.

Brezposelnost v ZDA septembra ostala pri 9,6 odstotka

Washington - Stopnja brezposelnosti v ZDA je septembra ostala pri 9,6 odstotka. Brezposelnih je bilo okoli 14,8 milijona oseb, kar je okoli 100.000 manj kot avgusta. Šibko zaposlovanje v zasebnem sektorju ni uspelo nadomestiti odpuščanj v javnem sektorju, tako da so septembra v ZDA ukinili skupno 95.000 delovnih mest.

Izvoz v osmih mesecih porasel za več kot desetino

Ljubljana - Slovenija je v prvih osmih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani povečala izvoz blaga za 13,3 odstotka na 11,7 milijarde evrov, uvoz pa za 12,5 odstotka na 12,4 milijarde evrov. Pokritost uvoza z izvozom je bila 94,8-odstotna, kažejo začasni podatki statističnega urada.

Avgusta rast industrijske proizvodnje, zaloge nespremenjene

Ljubljana - Obseg industrijske proizvodnje v Sloveniji je bil avgusta v primerjavi z julijem višji za pet odstotkov, glede na lanski avgust pa se je povečal za 12 odstotkov. Industrijska proizvodnja je bila v osmih mesecih, če jih primerjamo z enakim obdobjem lani, višja za šest odstotkov, je razvidno iz prve ocene statističnega urada.

Nemški izvoz tudi avgusta navzdol

Frankfurt - Nemški izvoz se je avgusta v primerjavi z julijem zmanjšal za 0,4 odstotka, kar je drugi zaporedni padec na mesečni ravni, je danes sporočil nemški statistični urad. Ekonomisti sicer ocenjujejo, da padec izvoza in rast evra, ki je v četrtek prvič v zadnjih osmih mesecih presegel vrednost 1,40 dolarja, ne bosta škodila nemškemu gospodarstvu.