Ameriške trgovce presenetil skok prodaje

Članek slika

Na tem mestu uredništvo Vzpon.si zbira vse dnevno aktualne gospodarke kazalce - tako iz Slovenije, EU kot tudi preostalih delov sveta, ki tako ali drugače vplivajo na dnevni sentiment gibanja borznih indeksov.

Ameriške trgovce presenetil skok prodaje

New York - Ameriški trgovci poročajo o nepričakovano dobri prodaji v septembru, ki se je okrepila predvsem v luči začetka novega šolskega leta. Čeprav se ZDA še vedno soočajo z negotovim gospodarskim stanjem in visoko brezposelnostjo, septembrski podatki trgovcem vendarle vlivajo upanje na uspešno poslovanje v jesenskem času.

ECB znova brez sprememb obrestne mere

Frankfurt - Svet Evropske centralne banke (ECB) danes v skladu s pričakovanji znova ni spremenil ključne obrestne mere za območje evra, ki že od maja lani, torej že sedemnajsti mesec zapored, vztraja na zgodovinsko nizki ravni enega odstotka.

Na Hrvaškem septembra 2,2-odstotna rast brezposelnosti

Zagreb - Na hrvaškem zavodu za zaposlovanje je bilo konec septembra prijavljenih 289.503 brezposelnih oseb, kar je za 2,2 odstotka več kot konec avgusta oz. za 11,7 odstotka več kot konec septembra lani. Na zavodu so ob tem pojasnili, da je povečanje brezposelnosti predvsem posledica zaključka sezonskega dela v turizmu.

Industrijska proizvodnja v Nemčiji avgusta močno navzgor

Berlin - Obseg industrijske proizvodnje v Nemčiji se je avgusta v primerjavi z julijem povečal za 1,7 odstotka, kar je veliko več od pričakovanj analitikov, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočilo nemško ministrstvo za gospodarstvo.