Agencija Fitch znižala bonitetno oceno Irske

Članek slika

Na tem mestu uredništvo Vzpon.si zbira vse dnevno aktualne gospodarke kazalce - tako iz Slovenije, EU kot tudi preostalih delov sveta, ki tako ali drugače vplivajo na dnevni sentiment gibanja borznih indeksov.

Agencija Fitch znižala bonitetno oceno Irske

Dublin - Bonitetna agencija Fitch je zaradi bančne krize znižala bonitetno oceno Irske. Kot so danes sporočili iz agencije, so oceno z A+ znižali na AA-. Ocena prihodnjih obetov je negativna, državi v prihodnjem letu ali dveh grozi vnovično znižanje ocene.

IMF Sloveniji za letos napoveduje 0,8-odstotno rast

Washington - Slovenija bo letos po napovedih Mednarodnega denarnega sklada (IMF) zabeležila gospodarsko rast v višini 0,8 odstotka, v prihodnjem letu pa se bo ta pospešila na 2,4 odstotka. S tem je IMF za 0,3 odstotne točke poslabšal napoved letošnje gospodarske aktivnosti naše države, medtem ko je napoved za leto 2011 izboljšal.

Umar znižal napoved o letošnji inflaciji

Ljubljana - Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je zaradi sprememb pri določanju trošarin ter obračunavanju cen šolske prehrane znižal napoved o letošnji inflaciji. Cene se bodo letos zvišale za 1,8 odstotka, napoveduje urad, ki opaža, da se gospodarska aktivnost po vidnejši rasti v drugem četrtletju pričakovano umirja.

Nemška industrija avgusta znova z občutno rastjo naročil

Berlin - Obseg industrijskih naročil v Nemčiji se je avgusta v primerjavi z julijem povečal za 3,4 odstotka, s čimer je industrija več kot nadoknadila julijski 1,6-odstotni padec, je danes objavilo nemško ministrstvo za gospodarstvo. Gibanje naročil je še vedno močno odvisno od velikih naročil, rast pa še naprej spodbuja predvsem zunanje povpraševanje.

Število registriranih brezposelnih padlo pod 98.000

Ljubljana - Ob koncu septembra je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje prijavljenih 97.908 brezposelnih oseb, kar je 1,1 odstotka manj kot avgusta in 10,8 odstotka več kot v enakem obdobju lani. To je hkrati tudi najmanj po decembru lani, ko je bilo registriranih 96.672 brezposelnih.