BS za letos napoveduje 1,1-odstotno gospodarsko rast

Članek slika

Na tem mestu uredništvo Vzpon.si zbira vse dnevno aktualne gospodarke kazalce - tako iz Slovenije, EU kot tudi preostalih delov sveta, ki tako ali drugače vplivajo na dnevni sentiment gibanja borznih indeksov.

Banka Slovenije po novem za letos napoveduje 1,1-odstotno gospodarsko rast

Ljubljana - Banka Slovenije za letos napoveduje 1,1-odstotno rast slovenskega gospodarstva, kar je 0,2 odstotne točke manj od aprilskih napovedi, je razbrati iz oktobrskega poročila o cenovni stabilnosti. Za prihodnje leto v Banki Slovenije pričakujejo 1,9-odstotno gospodarsko rast, v letu 2012 pa naj bi se ta okrepila na 2,9 odstotka.

Trgovina na drobno v EU avgusta navzdol, Slovenija z drugim največjim upadom

Luxembourg - Obseg trgovine na drobno se je v območju evra avgusta v primerjavi z julijem znižal za 0,4 odstotka, v celotni EU pa za 0,3 odstotka. Julija se je sicer prodaja na drobno v obeh območjih povečala za 0,1 odstotka. V Sloveniji je trgovina na drobno avgusta upadla za 2,6 odstotka, kar je takoj za Avstrija največ.

Rusija letos pričakuje štiriodstotno gospodarsko rast

Moskva - Ruski finančni minister Aleksej Kudrin napoveduje čvrsto gospodarsko rast. Po njegovih besedah se bo letos ta povečala za štiri odstotke, podobno pa naj bi rusko gospodarstvo raslo tudi med letoma 2011 in 2012, je poročala ameriška tiskovna agencija AP.

Japonska centralna banka znižala ključno obrestno mero

Tokio - Osrednji odbor japonske centralne banke Bank of Japan je danes odločil, da ključno obrestno mero zniža na raven med nič in 0,1 odstotka. Obenem naj bi centralna banka kupila tudi za 60 milijard dolarjev državnih obveznic, s čimer naj bi oživila negotovo okrevanje gospodarstva.