Območje evra avgusta z 10,1 odstotno brezposelnostjo

Članek slika

Na tem mestu uredništvo Vzpon.si zbira vse dnevno aktualne gospodarke kazalce - tako iz Slovenije, EU kot tudi preostalih delov sveta, ki tako ali drugače vplivajo na dnevni sentiment gibanja borznih indeksov.

 

Stopnja brezposelnosti v območju evra avgusta stabilna pri 10,1 odstotka

Luxembourg - Stopnja brezposelnosti v območju evra je avgusta ostala pri rekordni vrednosti 10,1 odstotka, medtem ko je v celotni EU še naprej 9,6-odstotna, je danes sporočil evropski statistični urad Eurostat. V Sloveniji je bila brezposelnost 7,3-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke več kot julija.

Na Japonskem še naprej deflacija, brezposelnost malenkost navzdol

Tokyo - Japonska tudi 18. mesec zapored ostaja v primežu deflacije. Cene dobrin za široko potrošnjo so se avgusta na letni ravni znižale za odstotek, in to kljub dejstvu, da sta se avgusta zvišala tako povprečni dohodek kot poraba gospodinjstev. Za 0,1 odstotne točke na 5,1 odstotka je upadla tudi stopnja brezposelnosti.

Kitajska septembra z rastjo proizvodnje

Peking - Obseg kitajske industrijske proizvodnje se septembra po podatkih vladne agencije CFLP zvišal. To po oceni agencije kaže, da se gospodarska rast kljub upočasnitvi nadaljuje. Indeks nabavnih menedžerjev PMI se je po podatkih agencije, ki jih povzema ameriška tiskovna agencija AP, zvišal z avgustovskih 51,7 točke na 53,8 točke. Vrednost kazalca nad 50 točk pomeni, da se dejavnost širi.