Irska letos z 32-odstotnim primanjkljajem

Članek slika

Na tem mestu uredništvo Vzpon.si zbira vse dnevno aktualne gospodarke kazalce - tako iz Slovenije, EU kot tudi preostalih delov sveta, ki tako ali drugače vplivajo na dnevni sentiment gibanja borznih indeksov.

Irska zaradi dodatnih milijard za banke letos z 32-odstotnim primanjkljajem

Dublin - Irska bo morala letos za reševanje bančnega sektorja nameniti še 12 milijard evrov, samo za skoraj propadlo banko Anglo Irish pa naj vsota državne pomoči dosegla 29 milijard evrov. Zaradi dodatnih stroškov za reševanje javnofinančnega sektorja bo irski javnofinančni primanjkljaj letos dosegel okoli 32 odstotkov BDP.

Primanjkljaj v drugem četrtletju dosegel osem odstotkov BDP

Ljubljana - V Sloveniji je javnofinančni primanjkljaj v drugem letošnjem četrtletju znašal 749 milijonov evrov ali osem odstotkov BDP, medtem ko je v enakem obdobju lani dosegel 671 milijonov evrov ali 7,4 odstotka BDP. Letos naj bi ta bo po napovedi ministrstva za finance znašal 1,99 milijarde evrov ali 5,6 odstotka BDP.

Trgovina na drobno avgusta na mesečni ravni upadla

Ljubljana - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno se je avgusta glede na julij znižal za 2,6 odstotka, v primerjavi z avgustom lani pa je bil višji za 0,8 odstotka, je danes objavil državni statistični urad.

Japonska s padcem industrijske proizvodnje

Tokio - Japonska industrijska proizvodnja se je avgusta v primerjavi z julijem zmanjšala za 0,3 odstotka. Že tretji zaporedni padec na mesečni ravni kaže, da je okrevanje japonskega gospodarstva, ki ga spodbuja predvsem izvoz, izgubilo zagon, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Nemčiji septembra nov padec brezposelnosti

Nürnberg - Število brezposelnih V Nemčiji se je septembra v primerjavi z avgustom znižalo za 157.000 na 3,031 milijona. Stopnja brezposelnosti je znašala 7,2 odstotka, kar je 0,4 odstotne točke manj kot avgusta, je danes objavila nemška zvezna agencija za delo.

Območje evra septembra z 1,8-odstotno inflacijo

Ljubljana - Države območja evra so septembra na letni ravni zabeležile 1,8-odstotno rast cen, je danes v prvi oceni sporočil evropski statistični urad Eurostat. Avgusta je letna stopnja inflacije v območju evra znašala 1,6 odstotka.

Moody's znižal bonitetno oceno Španije

Madrid - Ena vodilnih svetovnih bonitetnih agencij Moody's je danes znižala bonitetno oceno za dolgoročni državni dolg Španije z Aaa na Aa1. Španija je tako izgubila najvišjo možno bonitetno oceno za državni dolg, Moody's pa med razlogi navaja predvsem pričakovano šibko rast v naslednjih letih in vse bolj pešajočo javnofinančno moč države.

Septembra v Sloveniji za pol odstotka nižje cene

Ljubljana - V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin septembra znižale za pol odstotka. Inflacija na letni ravni je znašala dva odstotka, povprečna letna inflacija pa 1,7 odstotka, so sporočili iz državnega statističnega urada. S tem so se cene življenjskih potrebščin na mesečni ravni v povprečju znižale tretjič letos.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

V Indiji avgusta rekordna prodaja avtomobilov

09.09.2010

S.

V ZDA manj novih vlog za podporo zaradi brezposelnosti

08.09.2010

S.

Pozitivni odzivi na strožja bančna pravila

13.09.2010

S.