Predstavniški dom kongresa proti manipulacijam valut

Članek slika

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v sredo zvečer s 348 proti 79 glasovom potrdil predlog zakona, ki ministrstvu za trgovino omogoča uvedbo sankcij proti državam, ki manipulirajo s tečajem nacionalne valute.

O tem proti Kitajski uperjenemu predlogu mora glasovati še senat, kar naj bi se zgodilo novembra.

Proti predlogu je v teh vročih predvolilnih tednih glasovalo le 74 republikancev in pet demokratov. Iskanje krivca za lastne težave na tujem kongresnikom pred volitvami 2. novembra ne more škodovati. Po mnenju nasprotnikov predloga pa bodo s tem škodili gospodarstvu. Tako meni tudi ameriška trgovinska zbornica.

Nižja vrednost juana omogoča podjetjem cenejši izvoz v ZDA in obratno

Nasprotniki predloga v kongresu menijo, da bo ameriške potrošnike v primeru potrditve zakona poleg morebitnih povračilnih ukrepov Pekinga doletela višja cena oblačil, igrač in drugih popularnih proizvodov s Kitajske.

Kitajska je pred glasovanjem preko centralne banke ponovno potrdila predanost sproščanju tečaja juana, vendar to za ameriške kongresnike ni bilo dovolj. Kitajska po njihovem mnenju svojo cenovno konkurenčnost povečuje tudi z umetnim vzdrževanjem podcenjenega tečaja kitajske valute.

Nižja vrednost juana v primerjavi z dolarjem omogoča Kitajskim podjetjem cenejši izvoz v ZDA in obratno. V Washingtonu so prepričani, da je tečaj juana za 25 do 40 odstotkov podcenjen in to naj bi ZDA v zadnjih letih stalo okrog dva milijona delovnih mest. Predlagatelji zakona trdijo, da bodo z njim uspeli dobiti nazaj najmanj en milijon izgubljenih delovnih mest v proizvodnih dejavnostih.

ZDA bodo pokazali Kitajski, da mislijo resno

Peking je sicer junija pred vrhom skupine G20 v Torontu dovolil nekoliko bolj prožen tečaj juana, vendar pa se je ta doslej v primerjavi z dolarjem podražil le za dva odstotka.

Ameriški predsednik Barack Obama se je pretekli teden ob robu zasedanja Generalne skupščine ZN v New Yorku sestal s kitajskim premierom Wenom Jiabaom in govoril o vprašanju juana, vendar pa voditelja po srečanju nista dajala izjav.

Bela hiša se glede predloga, ki je bil potrjen v predstavniškem domu, ni opredeljevala. Predlagatelj podobnega zakona v senatu Chuck Schumer iz New Yorka pa je sporočil, da bodo tudi v senatu pokazali Kitajski, da ZDA mislijo resno. Trgovinsko ministrstvo lahko sedaj uvaja kazenske carine le proti državam, ki nezakonito neposredno subvencionirajo izvoznike, carine zaradi manipulacij valut pa so novost.

Odziv Kitajske

Po besedah kitajskega trgovinskega ministra Yao Jiana predlagani zakon krši pravila WTO. Yao zavrača vse očitke, da bi Kitajska namerno zniževala vrednosti juana v primerjavi z dolarjem, da bi tako dosegla večjo konkurenčnosti svojega gospodarstva. Posledično Kitajska verjame, da predlagani ukrep ameriškega kongresa ne bo rešil njihovega trgovinskega primanjkljaja v trgovanju s Kitajsko.

Ameriška prepoved uvoza perutnine po mnenju WTO nezakonita

Predlagatelji naj bi predlog uskladili z Belo hišo in ga oblikovali tako, da bo vzdržal preizkus pred razsodiščem WTO. To seveda ni niti najmanj zanesljivo, saj je isto razsodišče v Ženevi nekaj ur pred glasovanjem v kongresu ameriško prepoved uvoza kitajske perutnine označilo za nezakonito.

ZDA in Kitajska sta si uvedli prepoved trgovine s perutnino leta 2004, po izbruhu ptičje gripe. Kitajska je prepoved uvoza umaknila čez nekaj mesecev, ZDA pa so jo obdržale. Lani je bil sprejet zakon, ki je prepoved podaljšal še za eno leto. ZDA zdaj lahko Kitajski vrnejo uslugo s podobno tožbo pred WTO, kajti Peking je v nedeljo uvedel višje carine na uvoz perutnine iz ZDA. Kitajska je zanikala, da gre za povračilne ukrepe zaradi ameriške prepovedi perutnine oziroma tudi nedavne uvedbe carine na uvoz pnevmatik iz Kitajske.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

V Indiji avgusta rekordna prodaja avtomobilov

09.09.2010

S.

V ZDA manj novih vlog za podporo zaradi brezposelnosti

08.09.2010

S.

Pozitivni odzivi na strožja bančna pravila

13.09.2010

S.