Kakšno je resnično stanje ZDA?

Članek slika

Velika recesija v ZDA, ki je trajala 18 mesecev in tako bila najdaljša po koncu druge svetovne vojne, je sedaj uradno končana. Še vedno pa so nekateri gospodarski kazalci v ZDA v slabem stanju. Mnogi se sprašujejo, koliko časa bo potrebno, da bodo kazalci dosegli raven iz predkriznega obdobja.

Zato smo se za mnenje obrnili na upravljavce premoženja iz skupine ALTA Skladi d.d..

Uradno konec recesije, a...

Ameriški National Bureau of Economic Research (NBER) je 20. septembra objavil, da se je recesija v ZDA uradno kočnala junija 2009. To je na prvi pogled dobra novica. A vendar, z enoletno zamudo je objava NBER komaj še aktualna. Poleg tega je z objavo postala ta recesija tudi uradno najdaljša recesija vse od velike depresije. Trajanje in jakost recesije sta dejavnika, zaradi katerih bo okrevanje dolgotrajno in okrevanje po vsej verjetnosti ne bo v obliki črke V.

Največji problem v ZDA je brezposelnost

Največji problem je, da se je stopnja brezposelnosti znižala zgolj minimalno, kar predstavlja glavno oviro za hitro okrevanje gospodarstva. Število tedenskih zahtev za nadomestilo za brezposelnost je še naprej visoko in nakazuje na slabo stanje gospodarstva. Brezposelnost je indikator, ki za gibanjem bruto domačega proizvoda praviloma zaostaja za 6 do 9 mesecev. Brutalna narava te krize pa se je odrazila na še bolj počasnem odzivu stopnje brezposelnosti na rast BDP. Pozitivna novica za stopnjo brezposelnosti pa je dobro poslovanje podjetij, ki se bo po vsej verjetnosti prelilo v povečanje zaposlovanja. Pomemben dejavnik trga delovne sile so tudi fleksibilna delovna zakonodaja, ki podjetjem omogoča veliko bolj dinamično odzivanje na povečanje ali znižanje povpraševanja. Izboljšanje razmer na trgu dela, v kolikor pride do njega, bo znatno spodbudilo ameriško gospodarstvo.

Kaj pa Slovenija?

Glede na to, da je slovensko gospodarstvo zelo odvisno od izvoza, je temu ustrezno pričakovati tudi znantno izboljšanje v gospodarstvu šele takrat, ko bodo ostali najpomembnejši izvozni partnerji Slovenije dosegali pričakovane gospodarske rasti. Kakor nas je kriza dosegla z zamikom, tako bomo z zamikom tudi izšli iz krize. Glede na to, da pa smo tako majhna ekonomija, pa imajo močan vpliv na samo gospodarstvo tudi problemi, ki niso neposredno povezani s stanjem izvoznih partnerjev. Tukaj mislimo predvsem na neuspešnost drugega kroga privatizacije (managerska konsolidacija), ki ima sedaj globoke posledice na samo gopodarstvo (prezadolženost podjetij, neplačila dobaviteljem) in seveda celotni finančni sistem, ki svoje terjatve poravnava z deleži teh podjetij, kar pa neugodno vpliva na celotno likvidnost bančnega sistema.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja