Evropa ne sme dovoliti, da gre »Washingtonska intervencija« v nič

Članek slika

Evropski voditelji se verjetno počutijo kot da so bili priča intervenciji, ki so jo uprizorili voditelji drugih držav.

Prizorišče intervencije je bilo srečanje IMF in Svetovne banke v Washingtonu. Na dogodku so se zbrali voditelji in predstavniki iz skoraj 190 držav. Srečanje je polno formalnih sestankov, seminarjev, tiskovnih konferenc in bilateralnih razprav.

Dogodek je zelo obiskan in ima več namenov. Eden od teh je omogočiti politikom, da dobijo občutek o tesni povezanosti svetovnega gospodarstva. Že večkrat v preteklosti se je to izkazalo za kritično  točko pri oblikovanju odzivov, ki so preprečili katastrofalne rezultate.

Primer tega smo videli leta 2008. Takrat so voditelji iz vsega sveta, po vrsti srečanj, prišli do spoznanja, da bi lahko propad Lehman Brothers, brez posredovanja, pahnil svetovno gospodarstvo v depresijo. Sledil je eden najbolj koordiniranih odzivov voditeljev po vsem svetu v zgodovini, ki je privedel do zelo uspešnega srečanja G-20 v Londonu, aprila 2009. Svet je preprečil ekonomsko depresijo.

Na žalost, ni trajalo dolgo, da so taki koordinirani odzivi privedli do spornih odločitev, ki so včasih bile celo v nasprotju z nacionalnimi predpisi. To je bilo značilno predvsem za ZDA in Evropo kjer voditelji niso uspeli uskaljeno ukrepati.

Danes je svetovno gospodarstvo zelo ranljivo. To je posledica predvsem treh različnih problemov, ki na prvi pogled niso povezani: dolžniška kriza (Evropa), šibkost bančnega sistema (Evropa) in upočasnjevanje gospodarske rasti (Evropa in Amerika).

Ker nastopa Evropa v vseh treh problemih, ni bilo presenečenje, da so k evropskim voditeljem pristopali drugi voditelji iz vsega sveta. Veliko jih je želelo razumeti kaj si mislijo evropski voditelji in katere ukrepe imajo pripravljene. Želeli so spodbuditi zaskrbljenost, ki bi voditelje prisililo v drzno in odločno ukrepanje.

Kamorkoli so se obrnili, so evropski voditelji slišali sporočila, ki so bila sestavljena predvsem iz naslednjih štirih točk:

spori in obtoževanja evropskih politikov in oblikovalcev politik so omogočili, da se je kriza, ki je nastala v Grčiji, razširila na druge države;
kriza je postala tako resna, da bi lahko ušla izpod nadzora;
skoraj nobena država na svetu ne bo imuna na posledice kriza in
Evropa mora končno odločno ukrepati na podlagi skupne vizije, kako naj EU izgleda čez pet let.

Sprva so bila reakcije evropskih voditeljev mešane: od zanikanja resnosti krize do kazanja s prstom. Nekateri so udarili nazaj in dali jasno vedeti, da niso ne slepi in ne gluhi. Toda, ne glede na vse, so do konca srečanja prišli vsi do spoznanja in nakazali, da so pripravljeni ukrepati.

Spoznanje in pravilna diagnoza sta ključna dejavnika v iskanju trajne rešitve. Tako je spoznanje o tem, da je nujno hitro najti rešitev, zelo dobra novica za svetovno gospodarstvo. Prav tako so politiki uvideli, da jih opazuje cel svet in upa, da jim bo uspelo.

Dobra novica je tudi to, da so nekateri pomembnejši uradniki šli celo tako daleč, da so postavili časovnico. Načrt za rešitev naj bi bil predstavljen na srečanju G-20 v začetku novembra, ki bo potekalo v Franciji. Res je tudi to, da so na odločitev vplivali politični razlogi in ne gospodarski. Tako je možno, da bodo trgi poskušali izpodbijati to odločitev.

Torej, bosta "Washingtonska intervencija" in postavljen rok zdržala? Odgovor je odvisen predvsem od petih ključnih točk:

• Prvič. Evropski voditelji morajo sprejeti takojšnje ukrepe za stabilizacijo bančnega sistema in se boriti proti rasti obresti državnih dolžniških papirjev, predvsem italijanskih in Španskih. To ne more čakati šest tednov.
• Drugič. Hitro morajo ustanoviti mehanizme, ki bodo preprečili učinek domin v primeru bankrota Grčije.
• Tretjič. Druga točka bo izvedljiva le, če bo ECB (ki je do sedaj nosila večji del bremena na sebi) prejela večjo podporo s strani držav članic evroobmočja
• Četrtič. Potrebno je sprejeti drzne ukrepe za krepitev evroobmočja kar bo tudi predogled novega, verjetno manjšega, izpopolnjenega in močnejšega območja evra.
• Petič. Politiki morajo zagotoviti boljšo komunikacijo, skupno vizijo in skupni cilj.

Seznam je dolg, časa pa je malo ...
____________________________
[Intervencija - proces, pri katerem zbrana skupina ljudi šokira prijatelja/ člana družine z razkritjem njegove težave in spoznanjem, da je situacija zelo resna.]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja