Aktualni pregled dnevnih gospodarkih kazalcev

Članek slika

Na tem mestu uredništvo Vzpon.si zbira vse dnevno aktualne gospodarke kazalce - tako iz Slovenije, EU kot tudi preostalih delov sveta, ki tako ali drugače vplivajo na dnevni sentiment gibanja borznih indeksov.

Rast zahtevkov za nadomestilo za primer brezposelnosti

New York - Ameriško ministrstvo za delo je sporočilo, da se je število novih zahtevkov za nadomestila za primer brezposelnosti povečalo za 12.000 na sezonsko prilagojeno raven 465.000, medtem ko je večina analitikov pričakovala stagniranje ali celo rahel padec zahtevkov.

Gradbeništvo letos z 11-odstotnim zmanjšanjem dodane vrednosti

Portorož - Gradbeništvo bo po napovedih Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) letos beležilo 11-odstotno zmanjšanje dodane vrednosti. Dejavnost, ki se je v letih pred krizo močno povečala, se vrača v nekdanje okvirje, je na šesti slovenski nepremičninski konferenci v Portorožu dejal direktor Umarja Boštjan Vasle.

Zaupanje potrošnikov septembra višje

Ljubljana - Vrednost kazalnika zaupanja potrošnikov je bila septembra za dve odstotni točki višja kot avgusta, a obenem za 10 odstotnih točk nižja kot septembra lani, ko je dosegla najvišjo raven v zadnjih dveh letih. Vrednost kazalnika je bila septembra letos za štiri odstotne točke višja od lanskega povprečja.

Indeks PMI potrjuje upočasnitev gospodarskega okrevanja v območju evra

Bruselj - Gospodarska dejavnost v območju evra se je septembra še naprej krepila, a se je okrevanje občutno umirilo. Indeks nabavnih managerjev (PMI), ki ga izračunava analitska hiša Markit in velja za izjemno zanesljiv pokazatelj gospodarskih gibanj, se je glede na avgust znižal za 2,4 točke na 53,8 točke, kar je največji padec od novembra 2008.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

V Indiji avgusta rekordna prodaja avtomobilov

09.09.2010

S.

V ZDA manj novih vlog za podporo zaradi brezposelnosti

08.09.2010

S.

Pozitivni odzivi na strožja bančna pravila

13.09.2010

S.