Svet po bankrotu Lehman Brothers

Članek slika

Točno dve leti po bankrotu družbe Lehman Brothers, ki simbolizira začetek največje gospodarske krize zadnjih let, se svet nahaja na poti gospodarskega okrevanja.

Tistega dne 15. septembra 2008 se je pričel strm padec vrednosti ameriških delnic, katerim so sledili vsi svetovni delniški trgi. S takratne vrednosti 11.388,44 točke je indeks Dow Jones Industrial Average (DJIA) strmoglavil vse do vrednosti 6.626,93 točke, ki je bila dosežena 2. marca 2009 in predstavlja absolutno dno počasi iztekajoče se krize.

Kriza se je hitro preselila v Evropo, nedotaknjeni niso ostali niti hitro rastoči trgi. S tečaji je strmoglavilo tudi zaupanje vlagateljev, ki potrebuje bistveno več časa za regeneracijo in predstavlja ključno gonilo kapitalskih in s tem finančnih trgov ter širšega gospodarstva.

Mediji in mnogi finančni komentatorji so v teh dveh letih napovedovali mnoge možne scenarije sodnega dne. Kriza je resda dodobra pretresla trge in svetovno gospodarstvo, a so trgi od dna v marcu 2009 do konca prejšnjega leta uprizorili eno največjih rasti delniških trgov v zgodovini. Dve leti po stečaju Lehman Brothers, 15. septembra 2010 je vrednost DJIA znašala 10.572,73 točke. Navkljub vsemu so trgi prestali to izredno izkušnjo, svet je dobil pomembno lekcijo iz potrebe po finančni regulaciji, vlagatelji pa dobro šolo iz privzemanja tveganja.

Kot vedno bo tudi tokrat obveljalo, da imajo krizna obdobja tudi določene pozitvne plati. A le za tiste, ki so sposobni priznati lastne napake. Svetujemo vam, da naredite hitro analizo lastnih naložbenih potez zadnjih dveh let in skušate ugotoviti kaj ste storili narobe in kje ste ravnali pravilno.

Namen tokratne zgodbe Svet na poti okrevanja je podati vam izbrane članke, ki govorijo o preteklih napakah in o prihajajočih priložnostih.