Pretekli teden poskrbel za številna presenečenja

Pregled dogajanja na svetovnih trgih

Članek slika

Pretekli teden se je začel obetavno. Demokrati in republikanci v ZDA so se po več tednih le uspeli dogovoriti o zvišanju meje javnega zadolževanja in se tako izognili tehničnemu bankrotu. Sredi tedna so se začele pojavljati skrbi glede zaostrovanja evropske dolžniške krize. Za negativno presenečenje pa je po koncu petkovega trgovanja na Wall Streetu poskrbela bonitetna hiša Standard & Poor's, ki je znižala kreditno oceno ZDA.

Sicer so bila pogajanja v ameriškem kongresu za mnoge le "politična šarada," so bili številni vlagatelji po svetu zaskrbljeni. 2. avgusta, na dan ko je bil dogovor podpisan, je S&P 500 doživel največji dnevni padec v več kot letu dni. Pribitki na ameriške desetletne obveznice so se medtem znižali na 2,6 odstotka, kar je bila najnižja vrednost v zadnjih devetih mesecih, saj so vlagatelji iskali varno zatočišče.

V petek pa so iz ministrstva za delo v ZDA presenetili s poročilom iz trga dela. Ameriški delodajalci so julija odprli 117.000 novih delovnih mest, stopnja brezposelnosti pa je, dan pa najhujšem borznem padcu od decembra 2008, zdrsnila za 0,1 odstotno točko na 9,1 odstotka. Nova delovna mesta so prišla le iz zasebnega sektorja, ustvarjenih je bilo 154.000 delovnih mest, vladne službe pa so julija ukinile 37.000 delovnih mest.

Poročilo ministrstva za delo je povrnilo nekaj zaupanja pred odprtjem ameriških borz. Po koncu trgovanja pa so za novo negativno razpoloženje poskrbeli analitiki S&P. Ameriška bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) je v petek zvečer po zaprtju ameriških borz znižala kreditno oceno ZDA z ocene AAA na AA+ z možnostjo dodatnega znižanja. Gre za prvo znižanje ocene ameriškega suverenega dolga s strani ene od treh največjih bonitetnih hiš, vpliv katerega so nekoliko nevtralizirali številni analitiki, ki so navkljub temu kapitalski trg ZDA označil za najbolj varnega na svetu.

ZDA: Znižanje ne bo vplivalo na status "varne naložbe"

Znižanje bonitetne ocene tudi po mnenju mnogih drugih strokovnjakov naj ne bi vplivalo na status "varne naložbe," ki ga med vlagatelji držijo ameriški državni papirji, saj ocena AA+ označuje relativno zelo varne naložbe. Po besedah nekdanjega predsednika Federal Reserve so naložbe v ameriške obveznice, za razliko od italijanskih, še vedno varne, ne glede na znižanje kreditne ocene. "Ne gre za vprašanje kreditne ocene. ZDA lahko odplačajo svoje dolgove, ker lahko za to natisnejo denar. Možnost razglasitve nesposobnosti odplačila dolgov je nična," je menil Greenspan. Pritrdili so mu tudi že številni svetovni voditelji.

Zahtevane donosnosti italijanskih in španskih obveznic pod kritično mejo

Vlagatelji so med drugim zaskrbljeni nad razpletom evropske dolžniške krize. Zaskrbljenost vlagateljev, da se bosta Italija in Španija pridružili državam, ki so morale zaprositi za finančno pomoč območja evra in Mednarodnega denarnega sklada, se stopnjuje. Medtem, ko je stopnja zahtevane donosnosti nemških obveznic dosegla nižjo vrednost kot stopnja inflacije, sta se Italija in Španija znašli pod pritiski finančnih trgov; stopnja zahtevane donosnosti za njune papirje je presegla mejo šestih odstotkov, ki v evroobmočju velja za problematično.

Tako so članice G7 in ECB v nedeljo napovedale ukrepe. Prva obljublja potrebne ukrepe za stabilizacijo finančnih trgov, druga pa "aktivno uresničevanje" programa odkupovanja obveznic. Posledice napovedi ukrepov se že poznajo na finančnih trgih. Zahtevane donosnosti na desetletne obveznice Italije in Španije so se spustile pod šest odstotkov.

Stopnja nezaposlenosti Slovenije ostaja pod evropskim povprečjem

Dinamika gospodarske dejavnosti v območju evra je julija zaznala nov padec. Indeks nabavnih menedžerjev (PMI), ki ga izračunava analitska hiša Markit, se je v letošnjem sedmem mesecu znižal na 50,4 točke. Padec indeksa je posledica upočasnjenega gospodarskega okrevanja v ključnih državah ter hitrega poslabšanja gospodarskega stanja v Grčiji in v Španiji, v poročilu ugotavlja Merck.

Stopnja brezposelnosti v območju evra se tudi junija v primerjavi z mesecem prej ni spremenila in ostaja pri 9,9 odstotka. V mesečni primerjavi je bila nespremenjena tudi junijska brezposelnost v celotni Evropski uniji, ki je znašala 9,4 odstotka. V Sloveniji je bila junija anketna stopnja brezposelnosti 8,4-odstotna, potem ko je bila maja 8,3-odstotna.

Presenetila je Nemčija. Obseg industrijskih naročil se je v Nemčiji junija glede na maj presenetljivo zvišal za 1,8 odstotka. Analitiki so sicer pričakovali, da se bodo naročila junija znižala za 0,1 odstotka, saj podatki kažejo na zaustavljanje rasti svetovnega gospodarstva. Gre še za enega v vrsti znakov, da največje evropsko gospodarstvo kljub težavam v območju evra in ZDA prepričljivo okreva.

Kaj lahko pričakujemo v tem tednu?

Glavni katalizatorji gibanja borznih tečajev v tem tednu bodo novice iz Evrope in srečanje Federal Reserve, ki bo potekalo v torek. Kakršnikoli znaki, da je ECB uspela pomiriti finančne trge ali kakršnekoli napovedi Fed o novih ukrepih bodo ponudili nekaj podpore finančnim trgom.


_

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja