Ali se obeta ponovitev japonskega scenarija?

Članek slika

Gospodarsko okrevanje, ki ga lahko opazujemo po veliki gospodarski krizi, ki nas je prizadela med letoma 2007 in 2009, s svojo hitrostjo in velikostjo še ni popolnoma prepričalo analitikov. Pravzaprav se jih vse več ozira v preteklost, kjer iščejo podobnosti z gospodarsko krizo Japonske in kasnejšim apatičnim okrevanjem v preteklih dvajsetih letih.

Pravzaprav se jih vse več ozira v preteklost, kjer iščejo podobnosti z gospodarsko krizo Japonske in kasnejšim apatičnim okrevanjem v preteklih dvajsetih letih. Večina se jih osredotoča na podobnosti med trenutnim stanjem gospodarstva v Združenih državah Amerike in že omenjenim tedanjim stanjem Japonske, glavna skrb, ki se ob teh primerjavah poraja, pa je, ali so Združene države Amerike nagnjene k ponovitvi tragičnega japonskega scenarija, katerega posledica je tako imenovano "desetletje izgubljene gospodarske rasti".

Japonska doživela tri zaporedne recesije

Japonska je v devetdesetih letih 20. stoletja in prvih letih novega tisočletja doživela tri zaporedne recesije. Prva, v letih 1992 in 1993, je bila posledica poka balona na delniških in nepremičninskih trgih. Sledilo je šibko okrevanje, ki pa ni uživalo spremljave delniških in nepremičninskih trgov, kjer so cene še naprej stagnirale in padale. Inflacija je vztrajala na nizkih ravneh in se je v letu 1997, v času druge recesije, ki je bila posledica azijske krize in neustreznih sprememb davčne zakonodaje, prevesila v deflacijo. Okrevanje po drugi recesiji je bilo še bolj šibko kot po prvi, vse bolj pa se je izpostavljal problem nezdravega bančnega sektorja, ki se je šibil pod težo slabih posojil. Tudi tretjo recesijo, ki se je razvila v letih 2001 in 2002, je sprožil zunanji dejavnik, in sicer pok tehnološkega balona. Okrevanje, ki je sledilo med letoma 2003 in 2008 je bilo spet dokaj anemično, saj so bili instrumenti tako monetarne kot fiskalne politike že zdavnaj izčrpani.

Med ZDA in Japonsko najdemo veliko razlik

Četudi gospodarstvo Združenih držav Amerike danes zgleda zelo podobno japonskemu pred skoraj dvajsetimi leti, pa med njima vendarle najdemo veliko razlik, ki nam dajejo upanje, da se japonski scenarij verjetno ne bo ponovil. Prvo razliko najdemo že v samem odzivu oblasti na poslabševanje gospodarskih razmer, kjer so ameriške v primerjavi z japonskimi ukrepale z bliskovito hitrostjo, veliko odločnejšim obsegom in naborom instrumentov ter suvereno retoriko. Druga ključna razlika med obema državama pa se kaže v hitrosti očiščenja bančnega sektorja, ki je nujno zaradi ponovnega zagona posojilnega mehanizma v gospodarstvu. Japonci so zanj potrebovali skoraj 15 let, Združene države Amerike so se problema lotile takoj.

Analitiki so zato mnenja, da so se Združene države Amerike uspele izogniti japonskemu scenariju in da so na dobri, četudi dolgi poti h gospodarskemu okrevanju. Znaki, ki bodo dokončno potrdili uspešen izhod iz velike gospodarske recesije 2007-2009, pa so okrevanje na trgih nepremičnin, delovne sile in bančnih posojil.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja