Lokalno ali globalno?

Članek slika

Investiranje denarja na razvijajoče se trge spremlja tudi višja stopnja tveganja. Ali kupiti delnice ameriškega oziroma evropskega podjetja, ki večino svojih prihodkov dosega na trgih držav BRIK (Brazilije, Rusije, Indije in Kitajske), ali kupiti delnice podjetja, ki je lokalno? Kakšne so prednosti in slabosti? Ali si lahko vlagatelj privošči, da dela svojih prihrankov ne investira v države z največjim številom prebivalstva?

Visoka vpletenost politike v gospodarstvo poveča tveganje

Za domače kitajsko podjetje na primer lahko trdimo, da so njegove glavne prednosti predvsem pri poznavanju političnega sistema, ki je v drugi največji ekonomiji sveta zelo prepleten z gospodarstvom. Seveda politične odločitve vplivajo tudi na podjetja v zahodnem svetu, vendar ne na tak način kot na Kitajskem, ki se ji ob bok lahko postavi tudi Rusija. Tu smo bili v zadnjem času priča Putinovemu javnemu obračunavanju z nekaterimi najbogatejšimi tajkuni v Rusiji. Najbolj je odmeval sestanek Putina in Deripaske zaradi neizplačanih plač delavcem. Takih javnih obračunavanj politike in gospodarstva na Kitajskem ni, vendar pa večino niti pri vseh pomembnejših odločitvah vleče partija. Visoka vpletenost politike v gospodarstvo tako poveča tveganje, da lokalna podjetja ne bodo delovala v interesu delničarjev, ampak v interesu politike.

Tuja zahodna podjetja, predvsem njihovi menedžerji, svoje odločitve sprejemajo v interesu dobička in lastnikov podjetja. Seveda pri vsakem vstopu na tuji trg želijo vračati v lokalno okolje, na primer s podpiranjem lokalne infrastrukture, šolstva in drugega. Farmacevtski gigant Merck tako na Kitajskem odpira 150 milijonov dolarjev vreden raziskovalni center. Podobne novice pa zasledimo tudi pri ostalih vstopih na tuje trge. Včasih pa zahodno podjetje ne more zasledovati svoje vizije ali implementirati svoje strategije, za kar je največkrat vzrok seveda lokalna politika. Takrat smo priča tudi umiku s trga. Zadnji bolj znan primer je Google, ki se je zaradi omejevanja njihovega iskalnika s strani kitajske politike umaknil iz države.

Omejenost na en trg prinese večje tveganje, ki ga občutimo ob gospodarskih šokih

Veliko je tudi primerov tujih podjetij, ki jim nikakor ni uspela samostojna pot na Kitajskem, bodisi zaradi konfliktov s politiki bodisi zaradi nezadostnega poznavanja trga. Zelo zanimiv pristop na ta trg je ubral Procter&Gamble, eno največjih svetovnih podjetij, ki je potrošniku najbolj poznano po blagovnih znamkah, kot so Ariel, Gillette, Pringels... Njihovi prodajalci nekaj časa živijo v revnih gospodinjstvih po vsem svetu ter tako zbirajo podatke, kaj potrošniki dejansko želijo in potrebujejo. Tako bolje spoznajo uporabnika in oblikujejo svoje proizvode glede na njihove potrebe. Tuja podjetja se zavedajo, da so potrošniki v različnih državah različni ter da njihovi tradicionalni pristopi lahko v nekaterih državah pogorijo. Pri vprašanju, ali tuje ali domače podjetje bolje razume potrošnike ter seveda ali lahko zagotovi boljši proizvod ali storitev, pridemo do zaključka, da je rezultat enkrat v prid enemu, drugič drugemu. Se pa tehtnica nagiba v prid zahodnemu podjetju, saj njihovo znanje in izkušnje predstavljajo veliko konkurenčno prednost pred mlajšimi lokalnimi podjetji. Največja prednost lokalnega podjetja pa je v primeru rasti gospodarstva seveda v tem, da deluje samo na trgu, ki raste zelo hitro. Tuja podjetja so prisotna tudi na trgih, kjer so stopnje rasti precej manjše kot v hitro rastočih ekonomijah. Seveda pa omejenost na en trg prinese večje tveganje, ki ga občutimo ob gospodarskih šokih.

Investiranje v samo globalna ali samo lokalna podjetja ni pravilen pristop. Treba je oblikovati uravnoteženo košarico, ki na eni strani zavzema znanje in izkušnje, na drugi pa večje tveganje, a s tem tudi višje donose.

Družba KD Skladi upravlja delniški podsklad KD Vitalnost, ki investira v panogo zdravstva, nege in široke potrošnje.