OECD: Grčiji bo uspelo le, če bodo reforme izpeljane brehibno

Dosežki prejšnjih let so impresivni

Članek slika

"Program za spopadanje z globoko gospodarsko krizo lahko Grčiji uspe le, če bodo reforme izpeljane brezhibno," ugotavlja poročilo OECD.

Grčija si je zadala ambiciozen program prilagajanja za spopadanje z globoko gospodarsko krizo. "Program lahko uspe," v danes objavljenem poročilu ugotavlja Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD), a bo Grčija reforme morala izvajati "brezhibno".

Kot ocenjuje OECD, zastavljeni program odpravlja vzroke in ne simptome krize.

Javni dolg na najvišji ravni leta 2013, nato bo upadal

Ocene, ki upoštevajo konzervativne predpostavke o rasti in obrestnih merah, tako kažejo, da bi lahko javni dolg Grčije najvišjo raven dosegel leta 2013, potem pa v prihodnjih dveh desetletjih upadel pod 60 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

Gospodarstvo Grčije naj bi se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP letos skrčilo za 3,5 odstotka, prihodnje leto pa naj bi beležilo 0,6-odstotno rast. Stopnja brezposelnosti naj bi se z letošnjih 16 odstotkov prihodnje leto dvignila na 16,4 odstotka, inflacija pa naj bi se z 2,9 odstotka spustila na 0,7 odstotka.

"Ključ do uspeha bo implementacija, ki bo morala biti brezhibna"

"Paket, sprejet 21. julija, bi moral zagotoviti razumne obrestne mere na grški dolg, zagotavlja pa tudi ukrepe za krepitev investicij in rasti ter bo Grčiji zagotovil potreben čas za implementacijo reform," ocenjuje OECD. Kljub kratkoročnim negativnim učinkom bodo reforme koristile Grčiji in bodo okrepile rast, življenjski standard in enakost, poudarja organizacija.

"Ključna predpostavka uspeha je v pravični delitvi bremen in koristi reforme," opozarjajo strokovnjaki OECD. "Ključ do uspeha bo implementacija, ki bo morala biti brezhibna."

Dosežki prejšnjih let so impresivni

OECD v poročilu tudi hvali Grčijo za dosežke prejšnjih let, ki so "impresivni". "Zmanjšanje javnofinančnega primanjkljaja je brez primere," Atene hvali organizacija. Grčija je namreč javnofinančni primanjkljaj lani znižala za okoli pet odstotkov BDP, kar je največji rez katere koli članice v zadnjih treh desetletjih. OECD pa izpostavlja tudi pomembne fiskalne reforme ter izboljšanje statističnega sistema.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

V Indiji avgusta rekordna prodaja avtomobilov

09.09.2010

S.

V ZDA manj novih vlog za podporo zaradi brezposelnosti

08.09.2010

S.

Pozitivni odzivi na strožja bančna pravila

13.09.2010

S.