Novartis v četrtletju z 12 odstotkov višjim čistim dobičkom

Članek slika

Švicarska farmacevtska družba Novartis je v drugem četrtletju na ravni skupine ustvarila 2,73 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 12 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Prihodki od prodaje so se povišali za 27 odstotkov na 14,9 milijarde dolarjev, je danes objavila družba.

Tečajne razlike, dolar je glede na večino valut oslabel, so k prihodkom prispevale osem odstotkov, pravijo v družbi in izpostavljajo precejšnjo rast prodaje novih izdelkov. Ta se je v trimesečju glede na enako lansko obdobje povečala za 46 odstotkov in predstavlja četrtino prihodkov.

Področje farmacevtskih izdelkov je beležilo 8,3 milijarde dolarjev prihodkov od prodaje, kar je 10 odstotkov več kot v lanskem obdobju. Družba Alcon je k prodajnim prihodkom prispevala 2,6 milijarde dolarjev, kar pro forma pomeni 12-odstotna rast, družba Sandoz, pod katere okrilje spada tudi ljubljanski Lek, pa je prihodke povečala za četrtino na 2,5 milijarde dolarjev.

Sandoz je v prvem polletju na ravni skupine ustvaril 28,9 milijarde dolarjev prihodka od prodaje, kar je 21 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, čisti dobiček pa se je povečal za tri odstotke na 5,5 milijarde dolarjev.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja