Kitajski premier miri glede inflacije

Članek slika

Kitajska lahko obvladuje naraščajočo inflacijo, zatrjuje kitajski premier Wen Jiabao. Kitajska vlada je sicer v tem tednu napovedala, da se bo stopnja inflacije, ki je maja dosegla 5,5 odstotka, junija še povišala.

"Obstaja skrb, ali lahko Kitajska brzda inflacijo in vzdržuje svoj hiter razvoj. Moj odgovor je veliki 'DA'," je Wen zapisal v danes objavljenem komentarju v finančnem časniku Financial Times. Wen se je danes sicer odpravil na uradni obisk v Veliko Britanijo, Nemčijo in na Madžarsko, poroča AP.

Inflacija je maja dosegla 5,5 odstotka, kar je največ v zadnjih 34 mesecih, dvig pa je med drugim posledica dvomestne rasti cen hrane. Peking je napovedal, da bo njegova glavna prioriteta letos omejevanje rasti življenjskih stroškov. Inflacija raste kljub večkratnemu dvigu ključne obrestne mere ter omejitvah pri izdajanju posojil in investicijah.

Wen prepričan, da lahko obvladujejo inflacijo

Wen je zapisal, da je Kitajska omejitev rasti cen postavila za prioriteto makroekonomske regulacije in sprejela vrsto ciljanih politik in "te so delovale". Raven cen je po njegovih besedah v obvladljivem okviru in se bo po pričakovanjih nižala. "Prepričani smo, da bo rast cen v letošnjem letu pod nadzorom," je dodal.

Analitiki vztrajno inflacijo pripisujejo dvojnemu pritisku močnega povpraševanja, ki ga poganjajo vedno višji dohodki, in poplave bančnih posojil, kar je posledica stimulativnih ukrepov v času krize leta 2008.

Znižanje inflacije v drugi polovici leta

Kitajska vlada je v sredo objavila, da bodo cene junija višje kot maja, ni pa zapisala napovedi v številkah. Vlada sicer pričakuje, da se bo inflacija znižala v drugi polovici leta. Investicijska banka Nomura je v svojem poročilu zapisala, da bi lahko stopnja inflacije dosegla šest odstotkov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja