Vzajemci na nepremičninskem trgu v krogu zmagovalcev

Članek slika

Čeprav se je v spomladanskem obdobju za trenutek zazdelo, da se bo zaradi pandemije svet zaustavil, njen prvi val na trgu stanovanjskih nepremičnin v Ljubljani in njeni okolici ni pustil večjih posledic.

Kot pravijo nepremičninski strokovnjaki, se je število transakcij v obdobju od marca do maja 2020 res zmanjšalo oziroma novih transakcij skorajda ni bilo. Zaključevale so se le tiste transakcije, ki so bile dogovorjene že prej. Že v prvi polovici maja so se aktivnosti na nepremičninskem trgu postopno vrnile v ustaljene tirnice oziroma je bilo dogajanje celo bolj živahno kot v prvih dveh mesecih letošnjega leta.

Povpraševanje po nakupu stanovanj in hiš je še vedno visoko, ponudba nepremičnin pa ne zadosti povpraševanju, zato tudi ni bilo zaznati vpliva na cene nepremičnin. Po podatkih GURS, dostopnih v preliminarnem poročilu za prvo polovico leta 2020, so cene stanovanjskih nepremičnin, kljub velikemu dvomesečnemu upadu števila transakcij, celo zrasle. GURS navaja, da smo bili podobnemu pojavu priča tudi leta 2008, ko je bil po nastopu krize nepremičninskega trga upad števila transakcij še precej večji, cene pa so prav tako zrasle. V takih razmerah se namreč prodajajo le še »boljša« in že tako dražja stanovanja, katerih cene pa se zaradi nedejavnosti trga še ne znižujejo.

Več o projektih podjetja VZAJEMCI NEPREMIČNINE d.o.o. si lahko ogledate na uradnem spletnem mestu.

So pa tako kupci, kot tudi prodajalci pri svojih odločitvah previdnejši in preudarnejši in potrebujejo več časa za svojo končno odločitev glede nakupa ali prodaje nepremičnine. Na njihovo odločitev vpliva tudi zavedanje, da se bo efekt pandemije na gospodarstvo in s tem na kupno moč prebivalstva pokazal nekoliko kasneje.

Zelo živahno je na področju investicijskih nepremičninskih projektov. Tako kot VZAJEMCI NEPREMIČNINE, tudi drugi investitorji pospešeno nadaljujejo z zastavljenimi plani. Trenutno je v Ljubljani in njeni okolici v postopku gradnje kar nekaj novih stanovanjskih projektov, tako stanovanj, kot tudi dvojčkov, vrstnih hiš in samostojnih hiš. »Veliko novih projektov je v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja oziroma tik pred njegovo pridobitvijo,« je trenutne razmere komentiral Predrag Todić, direktor nepremičninske agencije Ljubljana Nepremičnine.

Foto: Predrag Todić, Ljubljana Nepremičnine d.o.o.

Med trenutno najodmevnejšimi projekti v Ljubljani, tako pravi Todič, so poleg naše Vile Destino še Zelena Šmartinka, Šumi, Palais & Villa Schellenburg, Sončni Podutik, Devana park, Rezidenca Celovška, Spektra, RB Ellipse, Bellevue Living, Jurčkova 96, Projekt Peca, Soseska Kvartet, Vila Murgle, Terasna Idila ... »Večinoma gre za nadstandardna stanovanja, ki se bodo prodajala po ceni od 3.500 € na m2 dalje. Za najprestižnejša stanovanja, ki bodo na voljo v Palais & Villa Schellenburg in Šumiju, bodo kupci morali odšteti med 5.500 in 8.000 € na m2,« pojasni Todić.

Še vedno se predvsem v Ljubljani soočamo s pomanjkanjem ponudbe novih stanovanj, cenovno dostopnih povprečnemu slovenskemu kupcu, katerih cena bi se gibala med 2.500 in 2.700 € na m2. Za kupce najugodnejša so trenutno stanovanja v Projektu Peca, katerih cena se giblje pri še vedno visokih okoli 3.000 € na m2, na voljo pa so samo še večja stanovanja.

V podjetju VZAJEMCI NEREMIČNINE smo zadovoljni, da smo pravočasno zaznali investicijsko priložnost na trgu nepremičnin. Naše podjetje, namenjeno projektnim investicijam v nepremičnine različnih vrst, je svojim vlagateljem ponudilo posebno možnost sodelovanja, ki predstavlja novost na slovenskem trgu. Veseli nas, da naša prva dva nepremičninska projekta napredujeta po prvotnem planu, in verjamemo, da bomo dosegli zastavljene cilje.

Naša projekta: Vila Destino in Soseska Sereno

Na prestižni lokaciji v osrčju Rožne doline pod našim okriljem poteka gradnja dveh luksuznih vila blokov, poimenovanih Vila Destino, kjer bo avgusta prihodnje leto na voljo za vselitev 17 stanovanj. Stanovanja so namenjena izbranim kupcem, ki so željni arhitekturne dovršenosti, kakovostnih materialov in neposrednega stika z naravo. Privlačna lokacija tik ob gozdu, nedaleč od mestnega središča in v bližini vse potrebne infrastrukture bo nudila najvišjo kakovost bivanja posamezniku, paru ali družini. Lokacija omogoča hiter dostop do centra mesta in obvoznice. V neposredni bližini so vam na voljo sprehajališča Rožnik, živalski vrt in priljubljena sprehajalna pot PST, ki omogočajo sproščeno preživljanje prostega časa v naravi. Več o projektu si oglejte tukaj.

Odzvali smo se tudi na povpraševanje po cenovno ugodnejših stanovanjih in v središču kraja Šmarje - Sap na obrobju Ljubljane zasnovali stanovanjski projekt Soseska Sereno, ki je tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja. Že konec prihodnjega leta bo vseljivih 20 stanovanj, ki se bodo nahajala v dveh sodobno zasnovanih blokih. Kraj Šmarje - Sap je od Ljubljane oddaljen le 10 kilometrov in ima svoj avtocestni priključek. Bivanje v Soseski Sereno vam bo omogočilo pravo urbano izkušnjo sredi narave, čudovit pogled na bližnje zeleno gričevje in neomejene možnosti preživljanja prostega časa. Stanovanja so odlična priložnost za družine, saj se šola in vrtec nahajata v neposredni bližini. Velik potencial projekta dokazuje tudi to, da smo že prejeli resno zanimanje za nakup prvih šest stanovanj. Rezervacije bodo možne takoj po pridobitvi pravnomočnega gradbenega dovoljenja in po sprejetju notarsko overjenih splošnih pogojev prodaje stanovanj. Če želite biti med prvimi in si rezervirati svoje stanovanje, stopite v stik z nami.

V podjetju VZAJEMCI NEPREMIČNINE se že spogledujemo z novimi nepremičninskimi projekti in bomo še pred zaključkom leta predstavili nov, že tretji projekt. Prepričani smo, da boste navdušeni tudi nad našim najnovejšim projektom.

Vas zanima nakup stanovanja ali pa priložnost investicijskega sodelovanja v naših nepremičninskih projektih?

Pokličite nas na 080 35 08, pišite na [email protected] ali stopite v stik z nami tukaj.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

VZAJEMCI SKUPINA že 3. sezono ponosni sponzor NK Fužinar

10.09.2020

V. Čeh