Skrbi zaradi Kitajske niso več le na papirju

Članek slika

Med tem, ko gre nekaterim pomembnejšim politikom (na Twitterju) na smeh, zaradi upočasnjevanja kitajskega gospodarstva, na drugi strani analitiki opozarjajo na negativni vpliv, ki ga lahko s seboj to prinese.

Vpliv na evropsko gospodarstvo lahko vidimo že pri podrobnejšem pogledu na največje gospodarstvo - Nemčijo. Glede na podatke FactSet Research Systems, podjetja znotraj nemškega borznega indeksa skupno ustvarijo kar 80 odstotkov vseh svojih prihodkov zunaj Nemčije. Dogajanje okoli trgovinske vojne in besedni spopadi med Trumpom in kitajskimi predstavniki so posledično za Nemčijo še toliko bolj pomembni. Pri bolj podrobnem pregledu lahko tudi ugotovimo, da samo nemška avtomobilska industrija predstavlja kar 7,7 odstotkov celotnega BDP. Vse, kar lahko negativno vpliva na kitajsko gospodarstvo bo posledično predstavljalo velik pritisk tudi za Nemčijo.

Kaj pa ZDA? Dolgotrajne skrbi glede upočasnjevanja kitajskega gospodarstva so postale realnost in temu smo sedaj priča. Vse skupaj že ovira ameriške javne korporacije, kot so na primer Caterpillar Inc., Nvidia Corp., PPG Industries Inc., H.B. Fuller Co., Stanley Black & Decker Inc. in ON Semiconductor Corp. Tem se bo verjetno pridružilo še več ameriških velikanov, ki bodo v kratkem predstavili rezultate za zadnje četrtletje lanskega leta. Zaskrbljujoče je to, da bo negativni vpliv spora med ZDA in Kitajsko omejeval dobičke podjetij še dolgo po tem, ko bosta politična vrha obeh držav dosegla dogovor, ki bo sprejemljiv za obe strani.

Med tem ko je dinamika rasti kitajskega gospodarstva na najnižji ravni od leta 1990, mnoge ameriške korporacije spremljajo padec prihodkov po treh letih rekordnih rasti. Padec se pozna predvsem na podjetjih, ki precej svojih prihodkov ustvarijo na azijskih trgih. Podjetja, ki večino prihodkov ustvarjajo s prodajo v ZDA, še naprej poročajo o krepki rasti dobičkov.

Kako se bo vse skupaj odrazilo na kapitalskih trgih, je težko oceniti. Dvomim pa, da bo vpliv pozitiven.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja