Leto 2018: Od šoka do idile

Članek slika

Če kdo misli, da trgi v obdobjih rasti le rastejo, je žal naiven. Leto 2017 se bo v zgodovino zapisalo kot izjema, in ravno ta izjema je spremenila miselnost vlagateljev. Nenazadnje smo v letih 2015 in 2016 doživeli skupno 7 korekcij, oba leta pa sta vlagateljem prinesla pozitivno donosnost.

Tudi leto 2018 si bomo po rekordnem januarju in šoku v začetku februarja zapomnili po korekciji, ki je v roku nekaj dni tečaje znižala za več kot 10 odstotkov. Ni bila presenetljiva sama korekcija, pač pa njena moč in čas okrevanja, saj se še vedno, po določenih definicijah, nahajamo znotraj korekcije. A zdi se, kot da bomo to kmalu prebrodili in bili priča novim rekordom na pomembnejših svetovnih borzah.

Upravljavce skladov domačih družb za upravljanje smo povprašali o mnenju glede letošnjega leta ter njihovih pričakovanjih. "Letošnje leto po donosih in volatilnosti na delniških trgih bistveno drugačno kot lansko, neponovljivo leto zgodovinskih presežkov. V rekordnem letu 2017 je bilo na ameriških delniških trgih samo 5 % dnevnih premikov večjih od enega odstotka, letos pa so pri več kot polovici vseh trgovalnih dnevni premiki višji od 1 %, kar je največ po letu 2011," je povedal Damjan Kovačič iz KBM Infond.

Strinja se tudi Sašo Ivanović, direktor sektorja upravljanja investicijskih skladov pri Triglav Skladi, ki pravi, da bi letošnje leto lahko označili predvsem s pridevnikom pričakovano. "Pretiranega zadovoljstva ne moremo izraziti, saj so donosnosti razvitih trgov dokaj nizke. Negativno presenečenje so predstavljali trgi v razvoju, katerih gibanje je bilo pogojeno z trgovinskimi vojnami, politično situacijo ter dvigovanjem obrestnih mer v ZDA," je še dodal Ivanovič. Kot pravi, je doseganje novih rekordnih vrednosti povsem verjetno. "V prid temu govorijo v prvi vrsti dobri rezultati poslovanja podjetij in tudi nadaljevanje relativno spodbudnih makroekonomskih objav. Do kam bodo trgi zrasli je težko napovedati, že nekaj časa pa smo mnenja, da dvomestne letne stopnje rasti borz ne bodo več tako samoumevne. Sprijazniti se bomo morali z nižjimi pričakovanji," je še opozoril. 


"Če gledamo v lokalnih valutah so trgi v ZDA že skoraj na nivojih iz začetka leta, tehnološki Nasdaq je celo na novih rekordih. Preračunano v evre pa so ameriški trgi že krepko presegli nivoje iz začetka leta. Evropski trgi so nekje na polovici, medtem ko največ zaostajajo trgi v razvoju, ki so po korekciji iz začetka leta še naprej izgubljali vrednost," menijo analitiki ALTA Skladi. V kolikor se ne bo zgodilo kaj nepredvidljivega lahko pričakujemo do konca leta pozitiven trend, predvsem v jesenskih mesecih, so še dodali. 


Tudi Marko Bombač, vodja analiz pri NLB Skladi, meni da je scenarij novih rekordov na razvitih delniških trgih povsem realen. "V kolikor bodo globalne delnice vključujoč dividende v letošnjem letu porasle za 6,5 %, kar je naš najverjetnejši scenarij, potem bodo delniški tečaji porasli na nove rekordne vrednosti," svoje mnenje argumentira Bombač. "Po drugi strani bodo geopolitična tveganja in postopno dvigovanje obrestnih mer v razvitem svetu vnašali nervozo na kapitalske trge, kar bo zaviralo še hitrejšo rast  delniških tečajev," opozarja tudi Bombač.


Jasno je, da bo letošnje leto v zgodovino zapisano, kot eno izmed najbolj nervoznih za vlagatelje. A kljub temu trgi beležijo pozitivno donosnost in so tudi obeti optimistični. A slepo investiranje na delniške trge bo danes prineslo veliko višje tveganje, kot bi ga pred leti. Zato je bolj smotrno, da se pri sestavi portfelja poslužujete aktivnega upravljanja ter neodvisnega mnenja priznanih strokovnjakov. 


V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected] 

 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja