Predstavniški dom ameriškega kongresa želi vrniti ameriške finančne regulacije v čase pred krizo

Članek slika

Predstavniški dom ameriškega kongresa je v četrtek potrdil predlog zakona, ki uničuje finančno reformo sprejeto leta 2010 z namenom preprečevanja ponovitve krize, kot je bila tista leta 2008, ki je svet pahnila na rob finančnega prepada.

Ameriški predsednik Donald Trump je že v času kampanje skupaj z bankami in republikanci napovedoval odpravo finančne reforme, ki nosi ime po demokratskem kongresniku in senatorju Frank-Dodd. Reforma je med drugim ustanovila Urad za zaščito potrošnikov, ki je doslej 12 milijonom potrošnikom vrnil okrog 29 milijard dolarjev, ki so jim ga z zavajanjem in prevarami odvzele banke in druga finančna podjetja.

Ničvredne papirje prodajali kot zlato

Združenje ameriških bank je od samega začetka nasprotovalo ustanovitvi urada in sedaj se jim s popolno republikansko oblastjo v Washingtonu sanje uresničujejo. ZDA in svet so v veliko finančno krizo leta 2008 pahnile ameriške banke z brezobzirnim posojanjem denarja za hipoteke.

Finančna podjetja so te hipoteke prepakirala v vrednostne papirje in jih prodajala na trgu kot suho zlato, čeprav je bilo vse skupaj ničvredno. Ko je začelo leta 2008 iti navzdol je bilo že prepozno in ZDA so ostale brez več deset milijonov delovnih mest, ljudje pa so ostali brez milijonov stanovanj in hiš.

Banke bi se lahko izognile večini regulacij

Sistem sta stabilizirali vladi predsednika Georga Busha mlajšega in Baracka Obame z denarjem davkoplačevalcev. Obama je predlagal, da sprejmejo nova pravila, ki bi preprečila ponovitev tako velike krize in rodil se je Frank-Dodd, ki po mnenju zagovornikov reform ni šel dovolj daleč, po trditvah bank pa jih spravlja menda na rob prepada.

Republikanci trdijo, da so reforme potrebne, ker velike banke postajajo vse večje, manjše banke pa propadajo, posojila pa postajajo draga za ljudi. Demokrati trdijo, da jih predlagane spremembe vračajo v čase divjega zahoda na finančnem področju. V senatu vsi republikanci niso tako navdušeni nad predlaganimi spremembami kolegov iz predstavniškega doma in obetajo se spremembe in zakon naj bi bil sprejet šele čez več mesecev.

Predstavniški dom predlaga, da se banke lahko izognejo večini regulacij, če imajo dovolj kapitala za kritje nenadnih izgub. Odpravlja se prepoved trgovanja z denarjem strank, ki je zavarovan s strani Zvezne korporacije za zavarovanje depozitov (FDIC). Uradu za varstvo potrošnikov se izbijajo še tisti redki zobje, ki so malce ščitili potrošnike pred prevarami finančnih ustanov.

Odpravlja se tudi pravilo, ki je finančnim svetovalcem nalagalo, da delujejo najprej v korist ljudem, katerim svetujejo, kam naj naložijo sredstva, da bo pokojnina udobnejša. Pred reformo so svetovalci delali za finančna podjetja, ki so jih plačevala in so večinoma svetovali tako, da so imeli največje koristi sami oziroma njihovi delodajalci.

Odpravlja se tudi opolnomočenje zveznih regulatorjev, da pravočasno razbijejo finančne velikane, ki jim grozi propad s katerim bi se lahko spet ogrozil celoten sistem. Predlagatelj zakona republikanec iz Teksasa Jeb Hensarling pa je govoril o tem kako trpijo potrošniki, ki nimajo več zastonj tekočih računov, plačujejo višje bančne takse in posojila za nakup avtomobilov, hipoteke pa si menda več ne morejo privoščiti.

Ameriško bančno združenje je navdušeno, največja organizacija ameriških upokojencev AARP pa je odločno proti skupaj z drugimi organizacijami za zaščito interesov potrošnikov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja