Japonska ohranja ohlapno denarno politiko

Članek slika

Japonska centralna banka je danes sporočila, da bo ohranila izredno ohlapno denarno politiko, katere cilja sta spopad z deflacijo in spodbuditev gospodarske aktivnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Japonsko gospodarstvo nadaljuje skromen trend okrevanja. To je mogoče pripisati tudi rahlemu povečanju investicij podjetij, do katerega prihaja na račun njihovega izboljšanega poslovanja, so po dvodnevnem zasedanju sporočili japonski centralni bankirji.

Hkrati so znova izrazili zaskrbljenost zaradi politike ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Bojijo se namreč, da bi ameriški protekcionistični ukrepi prizadeli japonsko trgovino. Prav tako pozorno spremljajo dogajanje na Kitajskem, kjer so lani zabeležil najpočasnejšo rast bruto domačega proizvoda v četrt stoletja, in EU, ki jo zapušča Velika Britanija.

"Centralna banka v tem trenutku nima veliko razlogov za ukrepanje. Gospodarstvo se pobira, stabilen trg dela pa spodbuja inflacijo," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal tudi ekonomist pri Bloomberg Intelligence Yuki Masujima.

Japonska centralna banka je zato ohranila stimulativni programa odkupovanja obveznic pri približno 80.000 milijardah jenov (658,7 milijarde evrov) letno. Prav tako je ključno obrestno mero pustila v negativnem območju.

Japonska je politiko agresivnega rahljanja denarne politike sprožila aprila 2013, in sicer predvsem zaradi inflacije. Potem ko je dežela vzhajajočega sonca 15 let beležila deflacijo, si je namreč zastavila cilj, da doseže dvoodstotno inflacijo. Pri tem ni najbolj uspešna. Cene življenjskih potrebščin so namreč januarja na letni ravni porasle za 0,1 odstotka, kar predstavlja prvo rast v 13 mesecih. Četudi so namreč razmere na trgu dela stabilne, zasebna potrošnja ostaja skromna.

Inflacija naj bi ciljno raven dosegla marca 2019, kar je štiri leta pozneje od prvotnega načrta.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja