Na Kitajskem februarja prodaja avtomobilov večja za četrtino

Članek slika

Kitajska je februarja zabeležila 1,94 milijona prodanih vozil, kar je 22,37 odstotka več kot v letu dni pred tem, je objavilo kitajsko združenje avtomobilskih proizvajalcev CAAM. Rast prodaje gre pripisati predvsem nižjemu davku na nakup avtomobilov z majhno prostornino motorjev.

Prodajo vozil na Kitajskem po pojasnilih CAAM že nekaj časa spodbuja predvsem ugodna davčna politika. Da bi spodbudila avtomobilski trg, je namreč kitajska vlada oktobra 2015 davek na nakup avtomobilov z majhno prostornino motorjev znižala z 10 na pet odstotkov.

Glede na podatke proizvajalcev na Kitajskem se je prodaja teh vozil lani povečala za 21,4 odstotka, tako da je njihov delež med vsemi prodanimi avtomobili znašal prek 70 odstotkov.

Kitajsko finančno ministrstvo je sicer minuli mesec napovedalo, da bo davek letos zvišalo na 7,5 odstotka, prihodnje leto pa na izhodiščnih 10 odstotkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajski avtomobilski trg je za proizvajalce avtomobilov po svetu zelo pomemben, februarski rezultati pa za nekatere tuje avtomobilske družbe vendarle niso tako optimistični. Ameriški General Motors je tako na Kitajskem prodajo vozil minuli mesec na letni ravni povečal le za 0,4 odstotka, ameriški Ford pa le za dva odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja