Avstralsko gospodarstvo se je ob koncu leta vrnilo k rasti

Članek slika

Avstralsko gospodarstvo je v zadnjem lanskem četrtletju v primerjavi s prejšnjim zabeležilo 1,1-odstotno gospodarsko rast in se v luči močnega izvoza in gospodinjske potrošnje izognilo tehnični recesiji. Gospodarstvo si je tako opomoglo po šokantnem tretjem trimesečju, ko se je skrčilo prvič po letu 2011, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot so sporočili z avstralskega statističnega urada, je bila v zadnjem lanskem četrtletju rast z 2,4 odstotka na letni ravni močnejša od pričakovanj. Analitiki so namreč napovedovali, da bo rast v zadnjih treh mesecih lanskega leta v primerjavi s prejšnjim četrtletjem 0,8-odstotna, na letni ravni pa so pričakovali dvoodstotno rast.

Kot poroča AFP se je Avstralija tako izognila tehnični recesiji, ko se gospodarstvo krči dve zaporedni četrtletji. Avstralski finančni minister Scott Morrison je dejal, da je avstralska gospodarska rast nad povprečjem držav Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD).

Dodal je, da je dobrodošla, a je ne smejo vzeti za samoumevno. Prav tako se je treba po besedah Morrisona zavedati, da vsi Avstralci v vseh delih države rasti ne izkusijo enako. Poudaril je, da je treba s trdim delom nadaljevati.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja