Inflacija v območju evra januarja pri 1,8 odstotka

Članek slika

Območje z evrom je januarja zabeležilo 1,8-odstotno inflacijo, kar je 0,7 odstotne točke nad rastjo cen v decembru. Glede na mesec prej se je dvignila tudi inflacija v celotni EU, in sicer z 1,2-odstotne na 1,7-odstotno, je sporočil evropski statistični urad Eurostat.

Januarja lani je bila inflacija tako v državah z evrom kot v celotni EU 0,3-odstotna.

V prvem letošnjem mesecu so najnižjo letno stopnjo inflacije beležile Irska (0,2 odstotka), Romunija (0,3 odstotka) in Bolgarija (0,4 odstotka). Najvišje stopnje rasti cen pa so imele Belgija (3,1 odstotka), Latvija in Španija (po 2,9 odstotka) ter Estonija (2,8 odstotka).

Glede na december se je inflacija znižala v dveh državah članicah EU, v 26 pa se je zvišala.

Inflacijo so najbolj podprle višje cene goriv za promet (+0,50 odstotne točke) ter kurilnega olja in zelenjave (po +0,14 odstotne točke). Največji negativni vplivi pa so prišli s strani cen telekomunikacij (-0,09 odstotne točke), plina (-0,08 odstotne točke) ter kruha in žitaric (-0,05 odstotne točke).

Na mesečni ravni je območje z evrom beležilo 0,8-odstotno deflacijo, v EU pa so se cene znižale za 0,6 odstotka.

Slovenija je januarja beležila 1,5-odstotno, decembra pa 0,6-odstotno stopnjo inflacije. Januarja lani so se cene v Sloveniji na letni ravni znižale za 0,8 odstotka. Januarja letos je tudi Slovenija na mesečni ravni beležila deflacijo, in sicer 0,4-odstotno.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja