Kitajska s tretjino manj naložbami v tujini

Članek slika

Kitajska je januarja zabeležila precejšen padec investicij v tujini. Država je naložbe v tujini v letni primerjavi skrčila za 35,7 odstotka na 53,3 milijarde juanov (7,31 milijarde evrov). Padec je predvsem posledica odločitve kitajskih oblasti, da državnim podjetjem prepovejo ali otežijo prevzeme v tujini in tako preprečijo beg kapitala.

Kitajska podjetja so lani v tujini izvedla številne pripojitve, vrhunec pa je bil odločitev kitajskega kemičnega koncerna ChemChina, da za prevzem švicarskega proizvajalca pesticidov in semen Syngenta ponudi 43 milijard dolarjev.

Kitajske naložbe v tujini so tako v letu 2016 dosegle 1130 milijard juanov (154,84 milijarde evrov), kar je 44 odstotkov več kot v letu 2015, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Peking se je zato januarja odločil za prepoved ali strog nadzor investicij državnih podjetij iz določenih sektorjev v tujini. Kitajski upravljalec državnega premoženja, ki bdi nad 102 podjetji, naj bi oblikoval listo sektorjev, katerih podjetja ali ne bodo smela vlagati v tujini ali pa bodo to lahko počela le pod skrbnim nadzorom. Spremembe naj bi čakale okolju neprijazno industrijo in sektorje, ranljive na nihanje cen surovin, denimo podjetja, vezana na energijo, rudarstvo, nepremičnine, nafto.

Sicer pa je Kitajska januarja v letni primerjavi zabeležila tudi padec zanimanja za naložbe doma. Obseg tujih neposrednih investicij se je v drugem največjem gospodarstvu na svetu skrčil za 9,2 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja