Rusija izpolnjuje tretjino zaveze o krčenju proizvodnje nafte

Članek slika

Rusija bo dogovor o krčenju proizvodnje nafte, sklenjen s članicami Organizacije držav izvoznic nafte (Opec) in nekaterimi drugimi državami, v celoti izpolnjevala do konca aprila. Trenutno ga izpolnjuje v 33 odstotkih. Črpanje je doslej zmanjšala za 100.000 159-litrskih sodov dnevno, skladno z dogovorom pa naj bi ga za 300.000 sodov dnevno.

Države članice Opeca so se z 11 drugimi proizvajalkami nafte, tudi Rusijo, decembra zavezale k zmanjšanju proizvodnje in posledično okrevanju cen črnega zlata. Rusija je obljubila, da bo proizvodnjo skrčila za 300.000 sodov dnevno, a bi lahko obljubo v celoti zaradi "tehničnih ovir" izpolnila šele enkrat do konca aprila, je danes pojasnil ruski minister za energijo Aleksander Novak. "Na ta način bi lahko maja proizvedli točno 300.000 sodov dnevno manj kot oktobra," je dodal.

Rusija, ki jo je padec cen nafte močno prizadel, je konec lanskega leta načrpala več kot 11 milijonov sodov nafte na dan, kar predstavlja rekordno raven, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Članice Opeca po ponedeljkovih besedah kuvajtskega ministra za nafto Essama al-Marzouka, ki ima tudi osrednjo vlogo pri nadzoru nad izvajanjem sporazuma, dogovor izpolnjujejo že v 92 odstotkih, preostale države pa v več kot polovici.

Novak pa je danes ocenil še, da bi lahko okrevanje cen nafte, ki se je začelo po izvajanju dogovora, dobiček ruskih proizvajalcev letos okrepilo za 700 milijard rubljev (11,5 milijarde evrov).

Analitiki ob tem svarijo, da ZDA niso podpisale dogovora in da od tam vedno znova prihajajo zaskrbljujoče novice o večanju zalog črnega zlata, kar bi lahko izničilo trud preostalih proizvajalcev in onemogočilo nadaljnjo rast cen nafte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja