PWC: Svetovno gospodarstvo se bo do 2050 več kot podvojilo

Članek slika

Svetovno gospodarstvo se bo po velikosti do leta 2050 več kot podvojilo, ocenjuje hiša PWC v svojem novem poročilu. Motor rasti bodo ostala gospodarstva v razvoju, ki bi lahko svoj delež v globalnem bruto domačem proizvodu (BDP) približala polovici. Največje svetovno gospodarstvo na svetu bo v tem obdobju postala Kitajska.

PWC svojo napoved o podvojitvi obsega svetovnega gospodarstva veže na pogoj, da bodo do leta 2050 politike v glavnem podpirale rast, kar pomeni tudi odsotnost dolgoročnih protekcionističnih ukrepov, ter da se civilizacija ne bo soočila z večjimi globalnimi katastrofami.

Rast bodo poganjale predvsem države v razvoju

Rast bodo poganjale predvsem države v razvoju. T. i. skupina E7 (Brazilija, Kitajska, Indija, Indonezija, Mehika, Rusija in Turčija) naj bi v prihodnjih 34 letih v povprečju beležila skoraj 3,5-odstotno letno gospodarsko rast, medtem ko bo stopnja rasti v razvitih državah G7 (Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska, Velika Britanija in ZDA) v povprečju 1,6-odstotna.

Skupno naj bi bila gospodarska rast svetovnega gospodarstva med 2016 in 2050 letno okoli 2,6-odstotna.

Do leta 2050 bi lahko države E7 svoj delež v svetovnem gospodarstvu povečale z okoli 35 na skoraj 50 odstotkov. Kitajska bi lahko (upoštevajoč BDP po pariteti kupne moči) postala največje svetovno gospodarstvo z okoli 20-odstotnim deležem v svetovnem BDP - pravzaprav je ZDA po tem kazalcu že prehitela, opozarjajo v PWC - Indija bi lahko zasedla drugo in Indonezija četrto mesto.

Tudi druga gospodarstva v razvoju bodo zavzela vidnejše vloge. Mehika bo tako predvidoma presegla Veliko Britanijo in Nemčijo, šest od sedmih največjih gospodarstev na svetu leta 2050 pa bo takrat prihajalo iz skupine držav v razvoju. Francija upoštevajoč BDP po pariteti kupne moči do leta 2050 ne bo več med 10 največjimi svetovnimi gospodarstvi, deseterico bo zaključevala Velika Britanija.

Gospodarstvo EU bo manjše od indijskega

Delež 27 držav članic EU se bo do leta 2050 v svetovnem BDP do leta 2050 predvidoma znižal na manj kot 10 odstotkov, s čimer bo evropsko gospodarstvo manjše od indijskega. Skupno bodo države G7 leta 2050 predvidoma ustvarjale le nekaj več kot 20 odstotkov svetovnega gospodarstva.

Merjenje BDP po tržnih cenah sicer ne prinaša tako drastičnega zasuka v globalni gospodarski moči. Vendar pa se Kitajski tudi po tem merjenju obeta mesto največjega svetovnega gospodarstva še pred letom 2030, Indija pa naj bi do leta 2050 postala tretja največja.

BDP po pariteti kupne moči sicer s prilagoditvijo različnim ravnem cen po državah bolje odraža obseg proizvedenega blaga in storitev v nekem gospodarstvu, medtem ko BDP po tržnih cenah odraža njihovo vrednost, pojasnjujejo v PwC.

Medtem bodo po BDP na prebivalca države skupine G7 ostale nad tistimi iz E7 - edina izjema bi lahko bila Italija. Indija bo ostala pri dnu, Kitajska se bo povzpela proti sredini. Vendar pa se razmik zmanjšuje; lani je bil ameriški BDP na prebivalca približno štirikrat tako velik kot Kitajski, zalegel je za okoli devetkratnik indijskega. Leta 2050 naj bi bil medtem ameriški BDP na prebivalca le še dvakratnik kitajskega in trikratnik indijskega.

Najbolj optimistično glede Vietnama, Indije ter Bangladeša

Vietnam, Indija in Bangladeš bodo po napovedih PWC najhitreje rastoča gospodarstva v prihajajočem obdobju. V EU bo najhitreje rasla Poljska, bi pa pospešek - potem ko izzvenijo prehodni učinki brexita - lahko dobilo tudi britansko gospodarstvo.

Povprečni prihodki bodo še naprej višji v današnjih razvitih gospodarstvih, a se bodo tista v razvoju približevala. "To bo odprlo velike priložnosti za podjetja, ki so pripravljena dolgoročno vlagati na te trge," poudarjajo v PWC. Vendar pa bodo pri tem potrebovala potrpežljivost, saj bodo morala prevedriti številne nevihte, ki pretresajo te trge.

Pri PWC opozarjajo, da morajo vlade držav v razvoju, če želijo izkoristiti potencial za rast, uvajati strukturne reforme za izboljšanje makroekonomske stabilnosti, diverzifikacijo gospodarstev in razvoj bolj učinkovitih političnih in pravnih institucij.

PWC je v svojem poročilu Svet v letu 2050 predstavila ocene za 32 največjih svetovnih gospodarstev, ki trenutno predstavljajo okoli 85 odstotkov globalnega BDP.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja